Tändstickspalatset

Sådärja, då är jag på bana igen (och mellan deadlines) vilket innebär att jag ska göra mitt bästa för att hålla bloggen igång. För närvarande kan jag inte göra så mycket annat efter ett olyckligt fall i helgen som resulterade i ett blått öga och ett spräckt revben….vet ni hur ont det gör????? Jag går på Voltaren och till kvällen tar jag en Treo Comp för att kunna sova. Hjärnan blir alldeles svampig av den starka tabletten och man kan inte göra något annat än sova. Bilder??? Förstår att ni är nyfikna men Glöm Det! Så fåfäng som jag är kan ni knappast förvänta er att jag ska lägga ut mitt yttre här. Never on my bicycle! Jag smetar ansiktet fullt av brunkräm när jag smyger ut i mörkret för att handla kattmat och toapapper och sånt som naturligtvis tar slut bara för att man helst inte vill visa sig.

Men men, som allting annat går det så småningom över. Idag ska jag presentera Tändstickspalatset, tändstickskungen Ivar Kreugers ”lilla” byggnad vid Kungsträdgården, och den alldeles nya och fräscha restaurangen som kort och gott heter Ivars Matsal. Palatset används numera för konferenser av alla de slag och med undantag av restaurangen har lokalerna inte förändrats sedan Kreugers tid.

Den vackra innergården som man kommer direkt in på från gatan, med fontän och statyer av Carl Milles. Pampigt så det förslår!

Huset byggdes i slutet av 1920-talet i nyklassisk stil i ett nära samarbete mellan tändstickskungen Ivar Kreuger och arkitekt Ivar Tengbom. Palatset stod klart redan efter ett år och allt är specialritat.

Det välvda konfernsrummet är helt fantastiskt med det specialritade bordet och intartiaväggar där alla motiv är olika. Parkettgolvet är lagt i ett stjärnmönster, hela rummet är genomtänkt från topp till tå.

Längs med hela bordskanten löper en elfenbensstrimma med motiv från alla länder där svenska tändstickor såldes.

Ivar Kreuger medan han fortfarande var i högform (och vid liv).

Alla rum inreddes av Carl Malmsten och det mesta står kvar på sina orginalplatser än idag. Huset är fullt av vackra detaljer och överallt hänger fantastifulla väggklockor.

Det finns ett fel på klockan till höger. Kan ni se vad det är? Gjort med flit? Kanske……

                    

GAN och Pyk är två av alla kända konstnärer som har äran att få dekorera väggarna.


Taklampa i det välvda konferensrummet sett från sidan och rakt underifrån.

Den samlade presskåren fick en mycket fin lunch i den fräscha nya restaurangen Ivars Matsal och jag hade turen att få sitta vid ett bord med fint sällskap.

Hela familjen Tengbom, Cecilia Hagen och så lilla jag (fast jag som vanligt står bakom kameran). Efter en liten stund var stämningen uppsluppen och arkitekt Svante Tengbom (till vänster) berättade för församlingen lite anekdoter om byggnaden. Han är barnbarn till Ivar Tengbom som ritade palatset. Lotti Ander i prickig klänning sällade sig till oss en stund. Hon var tidigare chefredaktör för Sköna Hem – för er som inte redan visste.

              

Söta hustrun Chris Tengbom och dotter Clara Ytterborn njöt av den goda maten. Även sonen/brodern Anders var med.

                                  

En riktig familjefest helt enkelt, och jag känner mig hedrad att jag fick vara med!

Svante och Cecilia hade mycket kul att berätta om allt möjligt spännande. Två riktiga levnadskonstnärer kan jag lova!

Lite fler detaljer från Ivars Matsal.

Sedan ett år bedriver de duktiga tjejerna Lena Lundqvist Werner & Susanna GernandtLundqvist & Lindqvist framgångsrikt konferensverksamhet på Tändsticks-palatset. I restaurangen ligger fokus på matupplevelsen förankrad i en historiskt elegant miljö. Matsalen har plats för hundra gäster och tar även emot kvällsevenemang. I det forna bankvalvet ligger det moderna köket och till matsalens nyklassiska arkitektur har Lundqvist & Lindqvist adderat sin egensinniga inredning med hemkänsla. Så vad väntar ni på? ring Lena & Susanna och boka en konferens: 08-698 87 00 eller skicka mail till: konferens@lundqvist-lindqvist.se

Ett läckert porträtt, ett collage, av Kreuger signerad Fabian Edelstam hänger i ”Tysta Rummet”.

Personligen ska jag försiktigt sätta på mig lite kläder, sminka över blåtiran och ta mig till St Görans sjukhus för att röntga mig…..och under tiden hoppas att det bara är ett revben som är trasigt……håll nu tummarna!  

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.