Stories from Another World

Så var det dags för ett inlägg om senaste stjärnskottet på Fotografiska. Den 19 april fick pressen en liten förhandsvisning av Helena Blomqvists mytiska bildvärld. Helenas arbeten är en samling drömmar, mardrömmar, tidningsurklipp, gamla fotografier, myter och sagor. Hon arbetar ofta i serier där vi kan följa karaktärerna i olika äventyr. Bildspråket är inte alltid lättsamt utan det går ofta ett stråk av melankoli och förtvivlan genom fotografierna som ofta är surrealistiska såväl som sagolika. Helena har ett alldeles eget sätt att bygga upp sina bilder:

–”Jag jämför den konstnärliga processen det innebär att skapa en bild med den som filmregissör går igenom. Jag börjar med idéskisser för att sedan gå över till att sy kläder till modellerna. Nästa steg i processen är att leta miljöer för att sedan ta bilder i dessa.”

Bilderna i den här serien – ”The Elephant Girl”  – är inspirerade av dokumentären Grey Gardens. Filmen  skildrar en fattig societetskvinna och hennes dotter som bor i ett förfallet hus i fashionabla Hamptons i USA.

Helena berättade för den församlade pressen om det ytterst noggranna och tidsödande arbete hon lägger ner på varenda bild. Hon kan tillbringa månader med att tillverka modeller och miljöer för att sedan skapa den rätta stämningen i Photoshop. Varje foto är en historia i sig – inte bara gällande motivet utan även arbetet som det har sprungit ur.

            

Journalisterna var minst sagt fascinerade av vad Helena hade att förtälja, inte minst jag. Även Jan Broman, grundare för Fotografiska hade ett och annat att säga:

– ”Vi ser en ny generation fotokonstnärer ta plats nu. Det vänder det dokumentära ryggen och bygger egensinninga världar, ofta självbiografiska, där foto, modeller och scenografi blandas och förstärks av utsökta platser och miljöer. Helena Blomqvist är en av de starkaste inom denna genre och vi är fantastiskt glada över att nu visa en stor retrospektiv över hennes konstnärskap”.

Det är ingen lek om ni trodde det! Helena inspireras mycket av sina drömmar och även av alla hemskheter som sker i världen. Flygolyckor är ett ämne som står henne nära om hjärtat och det kan man märka på hennes serie bilder som alla innehåller olika stadier av en flygkrasch och/eller flygraid.

Det ligger en rätt jobbig stämning över många av hennes verk, och det är ju det som är meningen. Helena vill att vi ska bli berörda. DET blir man , kan jag lova!

Som den här till exempel där man i dimman kan skönja ett flygplansvrak bakom de forlorna flickorna. Bilderna ingår i serien ”The Dark Planet”.

En annan serie – The Last Golden Frog – är dedicerade till utdöende djurarter. Hon vill visa människans oförmåga att ta ansvar för sina handlingar. Här är ”The Last Giant Octopus”.

Inspirationen kom från en historia hon hade fått berättat för sig om en utdöende grodart. Den sista lilla grodan (en hanne) satt och väntade och väntade på att det skulle dyka upp en dam till honom, men eftersom han var den sista kvar i sitt släkte väntade han förgäves och blev tillslut gammal och dog. Jättesorgligt, men man får vara tacksam över att det finns begåvade människor som kan öppna ögonen på oss som tillhör arten som är ansvariga för att alltfler djur upphör att existera.

En annan serie – The Dark Planet –  skildrar den hopplöshet som genomsyrar den svåra tid vi lever i. Här ingår även porträtt på starka kvinnor.

Helena framför ”Woman with Ravens”. Hon ser själv ut som en tavla här, eller hur?!

  Även dessa ingår i ”The Dark Planet”.

En annan serie heter ”The First Woman on the Moon” där varje foto skildrar kvinnor i typiska mansroller. De svartvita bilderna känns gammeldags samtidigt som de är oerhört moderna.

Så kila iväg till Fotografiska och ta god tid på er när ni tittar på Helenas foton, det här är ingen utställning man hastar igenom. Det är fritt fram till den 3 juni.

  

 

 


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.