Silent Cargo

Ni som följer Evitas Kammare kanske kommer ihåg mitt inlägg i december om Anki Gneib och hennes fantastiska träljusstakar modell gigantiska. Jag är besatt av dem och just nu finns de faktiskt att beskåda i gången till Östermalmstorgs T-banestation. Supersnygga helt enkelt. Idag ska bjuda på en rolig liten historia om stakarnas – som heter Holy – födelse långt upp i norra Finlands urskogar, och deras resa till civilisationen. De små heter för övrigt Holy Moly och passar oss som inte har en stinn plonka.

Som ni ser så är det rätt folktomt i dessa trakter och Ankis sambo Kristian Pohl och hans kollega Eirik V Johnsen (se mentalpropell) gjorde en roadtrip för att hämta hem de svarvade ljusstakarna. De är båda fotografer, utbildade inom dokumentärfotografi på Nordens Fotoskola, och passade naturligtvis att dokumentera hela händelseförloppet.

Klädda i kostym med solbrillorna på påminde de vagt om CIA-agenter och befolkningen däruppe i Ostrobothnia visste inte vad de skulle tro om de stiliga Stockholmsherrarna. Kristian berättade för mig att de fick ett minst sagt ljummet mottagande när de klev in på den lokala haket. De grovhuggna invånarna var både hotfulla och respektfulla; Å ena sidan var kostymerna ena riktiga utbölingar vilket bäddade för en trevlig stund av äkta finländskt slagsmål, å andra sidan kunde de ju vara äkta agenter och då var det knappast något läge att bråka med dem.

När killarna ger sig ut på sådana här specialuppdrag kallar de sig SX-70 Europe projects. Projektet går ut på att förändra omgivningen genom att placera kostymklädda figurer i den. Helt klart underhållande  🙂 Här ser vi dem vilse i de finländska skogarna….”hmmm…ligger det en fabrik här någonstans…?”

Här inspekteras produkterna på fabriken. Jag undrar stilla vad som rör sig i huvudet på killen till vänster….

Helst ska ansiktet inte synas.

De ville utforska hur Holy interagerar med ödemarken i Sievi.

De iscensatte olika händelser.

Kostymklädda karlar eller inte, jag tycker Holy står sig fint mot den ödesmättade nordfinska omgivningen. En omgivning som definitivt behöver något attraktivt för älgar och andra lösa vilddjur att vila ögonen på.

Så småningom var det då dags för den lååånga resan till Stockholm. Betänk att varje ljusstake är gjord av gediget trä rakt igenom. De väger massor!

Eeeeehhhh…vänta nu….?

Efter ytterligare några ”twists and turns” hittar man slutligen en asfalterad väg. Väntar på skjuts.

Att transportera dessa giganter gav Kristian och Eirik en helt ny infallsvinkel i betraktelsen mellan fysiska objekt, människor och landskap. Jag är inte riktigt säker på vad de var ute efter men personligen skrattar jag gott och ser stor humor i deras upptåg.

Så var då stakarna äntligen på plats i svenska hufvudstaden och arbetet med måleriet kunde börja. Nu finns de till salu på NK Inredning, de stora kostar runt 15 000 kronor, och de små cirka 1 500 kronor. Ciao så länge!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.