Revelation på Auktionsverket

Oj oj oj så tiden går! Upptäckte just att mitt senaste inlägg nästan är en månad gammalt. Fy på mig. Faktum är att jag har haft otroligt mycket jobb på sistone, därav tystnaden här på bloggen. Men…nu är jag tillbaka och ska väl ha tid att ägna mina trogna läsare (om ni finns kvar) lite uppmärksamhet.

Idag ska jag hedra en enda person här – Anders Zorn. Jag ska väl inte hedra just honom så mycket, utan ett av hans konstverk. Det är så fantastiskt att det förtjänar 100 % uppmärksamhet.

Akvarellen Kärleksnymf är i mitt tycke ett av de vackraste konstverken som har sett dagens ljus. Det finns en charmig liten historia bakom den:

Kärleksnymf utfördes i London under försommaren 1885 efter en beställning av grosshandlare Ernst Bratt i Göteborg, strax innan Zorn återvände till Sverige för att förlova sig med sin hjärtas dam – Emma Lamm. Nymfen är hans allra första fullbordade nakenmålning och blev en omedelbar succé när den visades första gången på Opponenternas utställning i Blanch’s konstsalong under hösten samma år. Modellen hette Mary Smith och sägs vara en av hans favoritmodeller…(undrar vad Emma tyckte om det egentligen…). Med högra handen pekar hon lite lojt ut mot betraktaren, vilket är en fingervisning till den lilla amorinen att skjuta sin pil i hjärtat på honom/henne för att personen omedelbart ska uppfyllas av kärlek – i det här fallet JAG. Och det funkade!!!!

Det finns väldigt många skisser och studier bevarade av denna ovanligt stora akvarell. Nymfen, amorinerna, växtligheten, ljusföringen och allt annat återfinns i mer utarbetade skisser såväl som hastigt nedtecknade studier. Mary har varit modell i många målningar, bland annat flickan i vit klänning som sitter i en flodbåt – På Themsen – som väl kan betraktas som en av Zorns mer kända verk.

Amorinerna – eller ”satungarna” eller ”parvlarna” som han kallade dem – var ett högt nöje för honom att skildra. Det tycker jag att man kan se i deras busiga ansiktsuttryck.

Även ramen är ett konstverk, från första början skissade Zorn på ett förslag till den. Det är en bred målad plankram dekorerad med lövverk från palmer och bananträd, och håll med om att den gör sig fantastiskt fint tillsammans med akvarellen. Inspiration till den frodiga och exotiska växtligheten fick han efter att ha besökt Spanien, och senare började han även hänga i Kew Gardens i London, där han fick stort utlopp för sitt intresse för invecklade storblommande växter.

Tavlan kan ses i hela sin skönhet i Auktionsverkets visningssalar på Nybrogatan 32 fram till den 22 maj. Auktionen går av stapeln mellan den 24 och 27 maj, och för den som har lite pengar över så kan jag meddela att utropspriset för Kärleksnymfen ligger på hiskeliga 8 – 10 miljoner riksdaler. Den kommer säkerligen dra in mer än så, och jag….ja..jag får nöja mig med en affisch. 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Revelation på Auktionsverket

  1. Anna Dannfelt skriver:

    Trevligt inlägg, gillar hur du skriver.

Kommentarer inaktiverade.