Plastic Fantastic

Kartell är ett spännande företag som enbart tillverkar möbler och inredningsaccessoarer i plast (med en och annan liten detalj i metall såklart, som skruvar typ). Deras filosofi är att producera saker i ett material som är lätt, hållbart och relativt billigt. Detta gör att de flesta av oss har råd med en möbel som är designad av en av de stora formgivarna – som Philippe Starck till exempel. I år har de varit mycket produktiva och lanserat en massa ny spännande inredning som jag personligen väljer att kalla för….ja just det: plastic fantastic.

Stolen Masters i design av Starck är en hyllning till tre av de största föregångarna inom formgivning: Eero Saarinen, Charles Eames & Arne Jacobsen. Starck har plockat detaljer ur klassiker som Tulip Chair,  Eiffel Chair och sjuanstolen. Sedan har han mixat ihop formerna på de tre ryggstöden och resultatet är den coola Masters i plast, 1 580 kr och finns i sju kulörer.

Tulip                                                                Eiffel                                                            Sjuan

Masters

Starck har även formgett ett helt gäng andra möbler och föremål. Här är bokhyllan Ghost Buster. Den finns att få i rökgrå, vit, svart och transparant, 7 330 kr. Bredvid den till höger står lillebrorsan  som naturligtvis heter Small Ghost Buster och är ett nattduks- eller sidobord. Den finns i ovan nämnda kulörer samt i violett, rött och gult, 2 720 kr. Bordslampan känner väl alla igen, det är den klassiska Bourgie av Ferruccio Laviani. Lampan tillverkas i tre olika höjder (68 cm, 73 cm & 78 cm)och fem olika färger, pris från 2 420 kr.

För att variera formgivarna lite (jag återkommer till Starck) så har Mario Bellini designat den fina skålen Moon. Storlek 45 cm i diameter och är lätt som en fjäder fast den faktiskt ger ett tungt intryck. Moon säljs i sju glada färger (fyra av dem syns på hyllan bakom Ghost Bustern), 690 kr. Stora brickor Dune (55 x 38 cm) i samma stil och samma färger bildar en fin helhet med skålarna, 550 kr.

Ferruccio Laviani är ju en stor Kartell-favorit. I år har han förärat det itaienska företaget med en kristallkrona i plast – Bloom. Den tillverkas i vitt, svart och rosa-svart. Personligen tycker jag att den ser ut som liten partyklänning, skulle gärna klä mig i den rosa på fest en ljummen sommarkväll, 5 680 kr.

Ok. Tillbaka till Philippe Starck som verkligen är produktiv – han spottar ur sig spännande design åt många olika företag och kommer hela tiden på nya, roliga grejer. Cafébordet Tip Top finns förstås också i en rad glada färger (det gör det mesta hos Kartell faktiskt), 1 810 kr kostar den och är perfekt att ha på balkongen eller i trädgården.

Tic&Tac är en väggklocka formgiven av……Ja! Philippe Starck förstås! Jag kanske borde ha haft Plastic Starck som rubrik 🙂 Klockan är 30 x 30 cm och är en lek med ljus och reflektioner, och ”med Tic&Tac förvandlas tidsangivelse till en estetisk upplevelse”. Detta är Kartells allra första väggklocka, 720 kr.Den heta svenska designgruppen Front består av  Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken & Anna Lindgren. De har formgett ett tidningsställ för Kartell som de kallar – passande nog – Front Page, som är inspirerad av hur vinden fångar en tidning. Front Page är tidningsstället som imiterar verkligheten. Vackert och praktiskt är detta ett tidningsställ som verkligen förtjänar sin plats i de flesta rum, 1 700 kr. Front har formgett mycket snyggt, gå in och kika på deras hemsida.

Kartell har för övrigt en egen butik på Ingmar Bergmans gata 6 ( f.d. Smålandsgatan/Birger Jarlsgatan) i Stockholm, och för den som bort långt bort har de en utmärkt web-shop.
Tjingeling för den här gången. Hoppas ni alla får en underbar söndagkväll med god mat och välbehövlig vila.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.