One of a kind

Lisa Larson är en av Sveriges största konstnärer/formgivare och hon har varit aktiv i många år. Hon föddes redan 1931 och började sin bana som keramiker när hon var drygt 20 år gammal. Nu är det alltså dags för henne att bli uppmärksammad igen.

Femtio år efter hennes första separata utställning på NK firas hon med en jubileumsutställning på samma plats. Utställningen samlar inspiration och konstverk från Lisas långa karriär som en av Sveriges mest folkkära designers.

Under dessa år har mängder av stengodsfigurer samt bruksvaror formgetts, både för Gustavsbergs Fabriker och sedan 1980 som frilansande designer för olika företag. De senaste åren har Lisa expanderat sin verksamhet till att även innefatta grafiska mönster, tyger, brickor, glasunderlägg och mycket mer.

          

Tygerna trycks på Ljungbergs Textiltryck (som bland annat tillverkar alla Svenskt Tenns textilier). Till höger står stolta Ann-Marie Linghammar och visar upp ett tyg i finaste linne.

Härliga Helena MelinOpto Design är initiativtagaren till denna stora satsning och det är både Lisa och resten av Sverige glada över. Helena har tidigare koncentrerat sig hårt på bland annat Mumintrollet 🙂

Lisa har de senaste tio åren varit oerhört populär i Japan, här står hon och skiner med tre japanska formgivare som inte stack under stol med sin beundran över formgivningens ”Grand Old Lady”.


Presskåren bjöds in till frukost på NK:s ljusgård. Det vankades flott champagne men undertecknad höll sig till juice. Kl. 9.00 är lite för tidigt för mig att dricka, även för de andra journalisterna av alla oöppnade flaskor att döma.

Utställningen lyfte även fram Lisa Larsons hjärtefråga – samarbetet med UNICEF. På sjuttiotalet skapade hon serien All Världens Barn som såldes till förmån för organisationens satsning för barn i världen. Här står hon och skojar med sin allra största idol Danny Kaye, som stöttade henne i hennes arbete.

Några figurer ur serien All Världens Barn, och i bakgrunden sparbössan Sträng som fanns i var mans hem. Även hos borgare berättade Lisa. Sträng tillverkas inte längre utan man får botanisera bland antikaffärer och auktioner för att få fatt på honom. Gimme gimme!

Lisa berättade om sin stora kärlek för djur, särskilt katter (som gärna höll/håller henne sällskap i skapandet), och det resulterade i en stor produktion av allehanda fyrfotingar ”Lilla och Stora Zoo”. Många av dem finns fortfarande i produktion, och alla är de helt underbara. Bulldoggen t.h. är gigantisk.

Sköna Helena och Lisa presenterade utställningen på ett synnerligen målande sätt.

Keramikprodukterna säljs inte längre på NK, men textilier finns på NK Tyg & Sy, resten av prylarna (tillsammans med böcker om Lisa) kommer att finnas till försäljning på NK Bokhandel.

Lisa har tre barn och alla var med denna stora dag. Sönerna Mattias och Andreas är båda konstnärer och dotter Johanna är grafisk designer som bor i Skottland.

                     

Lisas make heter Gunnar Larson och är konstnär och formgivare även han. Han är pappa till de tre barnen och sägas kan om denna familj att ”äpplet faller inte långt…” Han har just nu en retrospektiv utställning på NP 33 i Norrköping. Över 80 tavlor i olja, akryl och litografier fyller det nästan 1.000 kvadratmeter gamla spannmålsmagasinet i Norra Promenaden. Pågår fram till den 9 juni 2012.

Det är Gunnar som har formgett den så populära askkoppen ”Kulan”. Det visste ni inte va?

Fram till den 1 juni finns den fina utställningen till beskådande i LjusgårdenNK. Under den tiden kan man faktiskt köpa en del av keramikfigurerna. Så skynda fynda!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.