Norway Now

För ett år sedan hamnade norsk design ordentligt på Sverigekartan när de ställde ut på Möbelmässan med pompa och ståt. 100 % Norway, som det hette då, var en magnifik mix av spännande formgivning inrymd i vad som såg ut som en jättelik lappkåta. Egentligen var det en kopia av en urgammal norsk byggnad där man torkar fisk. Då skrev jag om händelsen i Vårt Nya Hem.

Och nu är det dags igen! I förmiddags öppnade utställningen Norway Now på Clarion Sigh Hotel. Norway Now är ett initiativ av Norges ambassad tillsammans med Innovasjon Norge, Clarion Sign Hotel och Trendgruppen. Den alltid så närvarande och kunniga Stefan Nilsson från Trendgruppen har byggt en urbansk utställning med de senaste och mest intressanta bidragen från det nutida Norge.
”Norsk design är spännande och det märks att en helt ny generation norska formgivare är på frammarsch”, säger Stefan.
Här visar jag ett axplock av det som ställs ut på hotellet, en del föremål är unika prototyper medan andra projekt finns i butik. Jag börjar med att presentera Amy Hunting och hennes krok/rockhängare Hooky i trä med plastdoppade ändar. Hooky är individuella hängare som kan pusslas ihop till en hel möbel om man känner för det, eller bara skruva upp på väggen en och en. Amy slog igenom 2008 med sin Patchwork-serie som består av sidobord, stol & lampa. Patchwork är tillverkad av träbitar som hon räddade från diverse skräphögar på möbelfabriker i Danmark.
En skön fåtölj är ju aldrig fel, denna är skapad av formgivarna Torbjørn Anderssen & Espen Voll för LK Hjelle. Och kan ni gissa vad den heter? Tänkte väl det! Nå, den heter faktiskt Eva. Eva ska inte förväxlas med andra stolar, meddelas det, den har enkla linjer och goda sittegenskaper (kan intygas av mig som har testat den). Klart att jag måste provsitta en stol med mitt namn!
Vackra ljusstakar Grorud av Sara Skotte. De är inspirerade av högfjället i Norge och är glaserade i blankt vitt  för att återge omgivningen. Finns i tre storlekar och i tre olika design. De är superfina i grupp tack vare sina rena och enkla linjer. Inga krusiduller här inte. Bilden under föreställer en samling skålar som går under namnet Bevegelse. Serien är designad utifrån ett koncept där upplevelsen av en måltid står i centrum. Den består av åtta olika delar och insidan av skålarna är glaserade i olika blå och gröna toner. Snyggt!!!! Sara visade dessutom en samling andra porslinsföremål (skålar, vaser) som jag tyvärr inte fick med på bild. Gå gärna in och kika på hennes hemsida: www.saraskotte.com.
Måste bara visa en rolig grej som än så länge bara finns som prototyp av formgivaren Siren Elise Wilhelmsen. Det är en tokrolig pryl som heter The 365 Knitting Clock. Den designades för att mäta och registrera tid på ett tredimensionellt sätt. Istället för att visa tiden i siffror, är målet för denna klocka att sticka fram tiden, att visa att tiden är något som hela tiden rör sig och förändras. Varje halvtimme blir stickningen en aning längre och efter ett år har man en två meter lång halsduk. Om inte det är filosofiskt så vet jag inte vad filosofi är!
Förra året på mässan ställde den unga designern Kristine Bjaadal ut sin fina duk som är tillsynes vit tills man häller ut ett glas vin eller saft på den (eller vilken färgad vätska som helst) . Redan då blev jag fascinerad av henne och nu har hon hamnat bland de stora ”grabbarna och tjejerna”. Kristine beskriver själv sin Underfull Tablecloth som ”The tablecloth that turns spilling into poetry”. Fint. Risken är att man bara VILL spilla hela tiden.
En rolig möbel är liggstolen Surf av Johan Verde. Den har ett djupt hål i mitten så att man bekvämt kan ligga och ha kontor hemmavid samtidigt som man vilar. Den ser kanske inte så praktisk ut, men tro mig när jag säger att den har en trevlig ergonomisk känsla. Kan vara klurig att ta sig ur, men när man väl ligger där så vill man kanske inte lätta på rumpan.
En anna bekväm historia är fåtöljen Sting formgiven av Arild Alnes & Helge Taraldsen (norrmännen kan sina sittmöbler vill jag lova!) Den har några år på nacken men blir bara mer och mer eftertraktad och får därför vara med i år igen. 2008 tilldelades Sting den prestigefulla utmärkelsen God Design av det Norska Designrådet.
Sist men inte minst vill jag visa några väggpaneler som är fina var för sig, eller kan sättas ihop till en hel tapet. Scandinavian Surface drivs av de fyra formgivarna Ann-Tove Engenes, Katrine Nylund, Kristine Dybwad & Åsne Midtgarden. Min favorit är vargen som äter tofflor. Gullig!
Acanthus burgundy och Shadows Blue

Slipper Wolf (här uppförstorad)

Utställningen pågår fram till den 13 februari.
Jaha, så var det dags att ge sig ut på ännu en kväll full av designnyheter. Spänningen är olidlig, eller hur?
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.