Mosaik – denna ädla konst

I helgen besökte jag de begåvade tjejerna Emelie Solklippa och Hanna Westin-SkoghMosaic Sweden. Jag intervjuade dem för magasinet Vårt Nya Hems räkning för ett par år sedan och sedan dess har vi haft lite sporadisk kontakt och lärt känna varandra ganska väl. Förutom att vara otroligt konstnärliga ger de även kurser i mosaikkonst några helger om året, och för en novis som jag var det en fantastisk upplevelse, inte alls så svårt som jag trodde det skulle vara.Världens snyggaste badkar så säg? Naturligtvis signerad Emelie & Hanna.

Fast enkelt på baksidan, vilket nästan är lika snyggt som framsidan faktiskt!

Jag kilade förbi i söndags för att fotografera kursdeltagarna ”in action”, och det är lika spännande varje gång man ser ett mosaikkonstverk växa fram.

Det finns många olika sätt att göra det på. Antingen gör man som tjejen ovan, då man helt enkelt limmar upp stora eller små tillklippta bitar på en väv som sedan sätts upp på en vägg eller annan yta som ska dekoreras. Väl på plats så kör man på fogmassan precis som vanligt.
Typ så här. Det är förstås Emelie och Hanna som har skapat dessa tavlor – det ser kanske enkelt ut men försök själva lägga ett snyggt paisleymönster så ska ni få se hur svårt det är!
Emelie och Hanna är förstås med och visar deltagarna till rätta. Det är ett superroligt pyssel om man har en gnutta kreativitet i sig, och när jag var hos dem förra året slank helgen snabbt förbi. Jag kände mig som om jag var tillbaka på lekis.
Den här är aningen enklare att göra eftersom den inte har klippta bitar, här gäller det bara att ha ett stiliserat mönster som man stenhårt följer. Denna tavla är ganska stor, men om man vill göra mindre liknade konstverk, finns det ramar att köpa som man helt sonika fyller med mosaikplattor av ”choice”. När limmet har torkat, tar man med varsam hand loss väven med mönstret från ramen. Därefter kör man på som vanligt 🙂
Mosaic Swedens butik på Artillerigatan 38 i Stockholm har en skön och laddad kreativ atmosfär. Här kan man som kund få hjälp med precis allt. På ena väggen finns hyllor från golv till tak, och det är rena guldet som ligger i de små lådorna – eller som jag tyckte första gången jag kom dit – GODIS för konstnärer!!!!!!
Emelie och Hanna har förstås dekorerat både det ena och det andra i butiken. Den maffiga fåtöljen i mitten kan ses i sin helhet i butiken såväl som på deras hemsida. Den är HELT FANTASTISK!!! Ett präktigt konsthantverk minst sagt. Till höger en ställning med olika typer av mosaik och lite tips om hur man kan kombinera de olika färgerna på ett enkelt sätt. För den som bara vill ha en cool känsla i köket eller badrummet, utan att för den skull tillbringa eoner av tid med att göra ett konstverk….
En tjej hade helt enkelt tagit med sig en kaffeburk och gjort den fin – ibland behöver det inte bli så svårt, huvudsaken är att man har en viss känsla för färg och form.
Som här till exempel. Scarface var ett beställningsjobb och visst blir man inte så lite imponerad! Konstverket är ganska stort i formatet och sitter på badrumsväggen hemma hos en berömd ishockeyspelare.
Ytterligare ett beställningsjobb. Dessa bilder jag jag plockat ner från Mosaic Swedens hemsida för att visa lite olika sätt att använda mosaiken på. Badrum, kök, entréhallar och poolväggar är nog bland de vanligaste platser där mosaiken får flöda fritt.
Entréhall.
Dusch med matchande fönsternisch 🙂 Ni ser – variationerna är oändliga!
Personligen gjorde jag det svårt för mig. Jag fick order om att ta med mig något att dekorera, och när de andra hade med sig brickor, underlägg eller helt enkelt gjorde sina konstverk på ett nät som tjejen ovan, fick jag hybris! Tror ni jag hade tänkt efter före? Inte jag inte! Så jag tog med mig en spansk lerkruka – typ amfora – och hade sedan ett himla pyssel att få mina små sönderklippta mosaikbitar att hålla sig på plats. Om de inte gled av så fastnade de i en ärm eller nåt, och det tog nästa tre dagar att göra klart den:
Inte så smäcker kanske, men på avstånd ser den faktiskt ut som något en arkeolog har hittat i en Inka-grav. Ni inser själva vilket pill det är, eller hur?
Så för alla er som tycker att sådant här är kul så rekommenderar jag er att ta kontakt med Emelie och Hanna. Tider och dagar då kurser hålles finns även på hemsidan. Lycka till!!!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.