Mood

Så var det dags för ännu ett shoppingcenter i Stockholm, men den här gången är det inte vilken galleria som helst. I fredags öppnade Mood som upptar kvarteret som en gång huserade Sahlénhuset. Mood har blivit en tjusig samlingsplats för en rad fina restauranger och butiker, som Ralph Lauren, Enchant med flera, sammanlagt cirka 60 stycken. Dessutom har flera konstnärer fått smycka de tre våningarna på ett synnerligen kreativt sätt.

Karolin Forsling från AMF Fastigheter höll ett litet anförande om konceptet, vilket är det första i sitt slag i Sverige. Innanför de fem entréerna möts man av en diversifierad handelsplats med gator och torg fördelade på tre stadsdelar riktade till olika känslor – Wishing, Desire & Everyday. För arkitektur och design står Koncept Stockholm.

Där finns till och med en concierge som gärna hjälpter till med både stort och smått…

….som ni kan se på den här listan.

Vad det gäller konsten så är det här min personliga favorit. Det är en liten vattenfunt (?) med metervis av kopparrör som slingrar sig som en lian uppåt väggarna och ända ut på fasaden. Skitsnyggt.

Konstnären heter Katarina Löfström och är känd internationellt. ”Att ha tillgång till rent vatten är ett mirakel. Genom laboratorie- och alkemireferenser i materialval och utförande skapas ett magiskt uttryck som också har en faktiskt funktion.” Verket har inspirerats av såväl Marcel Duchamp som interiörer från whiskydestillerier. I love it!

Nästa konstverk är inte fullt lika tjusigt i mina ögon. Det är en gigantisk tjej i ett stadium av långt gången anorexia som står lutad utanför en av entréerna. Hon är superläskig och påminner starkt om den gigantiska skulptur av Kate Moss som finns att beskåda utanför Hotell Folketeatret i Oslo. Skillnaden är att Moss sitter med båda benen bakom huvudet…hmmm

                                    

Cajsa von Zeipel hade en tanke när hon skapade skulpturen Pretty Vacant: ”Atlas och Pippi Långstrump kan sägas bära på samma öde, egenskaper och karaktär som Pretty Vacant – vad de har gemensamt är den omänskliga styrkan.” Skulpturen står bredbent med böjda knän och har hela byggnaden vilande på sina axlar. Faktum är att statyn liknar Cajsa lite….fast Cajsa är mycket snyggare!

Restauranger finns det flera av och den samlade presskåren fick sig ett par munsbitar hos några av dem. Här är vi hos Ichaicha (som betyder att flirta på japanska: kom kom kom…) som hade Bento-fabrik med de ljuvligaste råvaror man kan tänka sig. De räknar med att kunna servera 200-300 luncher på 2 timmar!

Ett par jättestora kopparfat stod på disken och såg tjusiga ut, därför får de vara med här.

Ägarna heter Oskar Andersson & Niclas Sellebråten, och naturligtvis slog jag mig i slang med den brittiske restaurangkonsulten Kurt Zdesar som har hjälpt till att bygga upp konceptet. I vanliga fall är Kurt delägare i en krogkedja (Ping Pong) i England. Här poserar han vant med min härliga kollega och vän Ylva. Kolla gärna in hans hemsida, han skräder inte med orden.

Boquerian drivs av Vassa Eggen och serverade oss fantastiskt läckra smörrebröd modell mini. Det är ett avspänt ställe där man kan få lite lättare mat.

Och Ylva och jag blir mättare och mättare….men vi måste ju bara testa allt!

E.A.T. drivs i regi av Lux Stockholm. Det är asiatisk mat när den är som bäst. Restaurangen är avskalad och har en stor härlig terrass där man kan lapa sol. Rekommenderas varmt!

Det finns gott om färgprakt på Mood.

Toaletterna är minst sagt spektakulära! Man skulle kunna hänga där hela dagen 🙂

Barntoaletten är minst lika häftig. det syns kanske inte så bra på bilden men den gula vattenklosetten är i modell mini…..

..och i taket ovanför hänger en skulptur av en liten stad. Föräldrar lär ha svårt att få med sig barnen därifrån.

Annette som driver Enchant är eld och lågor över att få vara här. Hon har sin huvudbutik i Sigtuna där hon blev upptäckt av Karolin som omedelbart erbjöd henne plats på Mood. Inte fy skam!

Lite mer konst. Väggmålning av Arvid Wretman.

Nu får ni allt kila dit och ta er en titt. Jag är övertygad om att Mood kommer bli en samlingsplats för många kreativa människor och redan nu har det blivit en stor snackis.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.