Mixology

Jaha ja. Senaste update på Evas revben: jag åkte faktiskt iväg till St Görans sjukhus

vilket i mitt tycke är stans bästa sjukhus! Snygga läkare och fantastisk service. Där behövde jag bara vänta i en timme innan så många som tre (!) tjusiga läkare klämde på mig för att konstatera att jag inte hade punkterat levern eller något annat viktigt organ. Minst 2 spräckta revben blev diagnosen så jag skickades hem med starka värktabletter. Det är tydligen viktigt med pillrena eftersom man inte kan andas ordentligt (eller vågar inte rättare sagt) pga smärtan och det leder ofta till att man får lunginflammation. Hmmm, det visste jag inte minsann. Idag har jag knappt någon värk alls vilket tyder på en otrolig läkningförmåga 🙂

Men nu till den egentliga anledningen till dagens inlägg: Mixology. En udda kulinarisk smakupplevelse.

Man blandar smaker lite hur som helst, ibland fungerar det, ibland inte.

Mixology är ett smakbaserat verk som följer tre enkla regler; sätt ihop en kombination med tre ingredienser, gör den endast en gång och beskriv sedan upplevelsen för andra i din närhet.

Designgalleriet hade bjudit in den vanliga skaran formgivare, pr-folk och journalister för att avnjuta denna udda men väldigt levande ”istallation”. Ett lång smalt bor löpte längs ena väggen och på det låg långa rader av finskurna matbitar – allt ifrån korv till grönsaker och olika såser.

När vi kom in genom dörren presenterade vi med varsin liten pappersbricka som fick bli kvällens ”tallrik”. På den avnjöts sedan 4 x 3 kombinationer av smaker. Personligen tyckte jag bäst om den med parma, mozzarella och en skiva chili. Jag är ju feg av mig och gillar inte att blanda sött och salt, men det fanns många i sällskapet som glatt glufsade i sig de mest märkliga kombinationer, till exempel morot, cornichon + honung.


För att undvika hundratals kladdiga och ohygieniska fingrar bland den finskurna maten fick vi hjälp av gänget bakom hela idén. Vi pekade och tjejerna pillrade ihop de miniskula munsbitarna. Om man mot förmodan inte hade fantasi nog att hitta på konstiga kombinationer var de mer än villiga att rekommendera kombos som retade smaklökarna.

Josefin Vargö är tillsammans med Prang Lerttaweewit är skaparna av konceptet Mixology. De träffades under sin MFA-utbildning i Experience Design på Konstfack. Konceptet föddes i maj 2010 och är nu inne på sin femte omgång. Vid några tillfällen har designerna själva stått för utformningen av maten. Detta är första gången Mixology öppnas upp för allmänheten efter lyckade framträdanden på Icelandic Design Festival 2011 och Stockholm Design Week 2011.

Mat är ju ett utmärkt sätt att föra ihop människor (gärna i kombination med alkohol) och som vanligt minglades det hejvilt i den lilla lilla lokalen.

Simon Key Bertman, Carina Svalling & Sara Stenvall till vänster. Ylva Landström Åkesson & Håkan Holmén till höger.

 

 

Alexander Rauch-Estreich, Sara Åkersén och Jerk Malmsten mixade, smakade och skrattade. Det gjorde vi alla och gissa om det snackades om fantastiska/förfärliga smakupplevelser.

Nu iväg på nya äventyr. Det är ju Halloween-festernas kväll ikväll och jag har ett antal at välja mellan. Att klä ut sig eller inte, är den stora frågan……


 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.