Metamorfoser

Med Metamorphoses – förvandlingar – vill Anna Alriksson, Annelie Sundin och Isabel Ersa Hallerstedt visa sina möbler ur ett perspektiv med fokus på designprocessen och historien bakom varje produkt. Vad de tagit avstamp ur, via metoder och tankekedjor, skisser och modeller och hur slutprodukten sedan blev. Varje process är unik, lång eller kort, enkel eller komplicerad, och blir en del av möbelns identitet. De tre formgivarna är oberoende av varandra och visar en intressant individuell utveckling sedan examensdagen från Linnéuniversitetets Designprogram 2009.

 

 

 

 

 

 

 

Annelie                                          Isabel                                             Anna

Vernissage på Designgalleriet i onsdags.

Just nu pågår deras utställning MetamorphosesDesigngalleriet Odengatan 21. Kika in hos dem vetja, deras fina alster kommer att finnas där till den 2 april. Isabel som är möbel- och inredningsdesigner har gjort supercharmiga möbler, här står hon med sin bokhylla Casey och sin sekretär Alley (som ställdes ut på Möbelmässans Greenhouse 2010 och fick enormt mycket uppmärksamhet utomlands!). Bredvid sekretären står en hemmagjord taburett – Dolly 2:0 – som är klädd i ett fårskinn (eller luder som min mamma brukar säga). Hon tycker om att blanda lekfullhet med funktion och vill gärna inspirera användaren med sina möbler och inredningar.

 

 

 

 

 

 

 

En av alla de roliga detaljerna på sekretären är den lilla lådan som ser ut som om den bara har lagts uppepå lite i förbifarten sådär. Men den sitter stenhårt fast – precis som alla andra ”moduler”.

Isabel har dessutom designat ljusstakar och ett soffbord där hon har hämtat inspiration från keltiska mönster.

Anna är produkt- och möbeldesigner som bor i Göteborg. Hon samlar inspiration från den gedigna hantverkstraditionen i Dalarna. Den spännande klockan heter Every minute, every hour och designades för Ikeas utställning Tillsammans som visades i samband med Stockholm Love Festival i somras. Det första jag tänkte på när jag såg den var att den såg ut som en fiol, men där gick jag bet. Den föreställer faktiskt en halv kung och en halv drottning, alltså schackfigurer, och är tillverkad i ett mdf-liknande material. Utöver den fina klockan ställde hon ut ett par vackra glasskålar och bordet Pine som är ombyggbart för användarens behov och syfte. Pine har tidigare ställts ut på Designarkivet i Nybro.

Annelie är en produkt- och ljusdesigner som precis har avslutat en ettårig mastersutbildning i Architectural Lighting DesignKungliga Tekniska Högskolan. Hon har designat supersnygga lampor och skålar i skimrande glas (ni som hänger med mig här vet att jag är särskilt förtjust i det sköra men ändå starka materialet). Hon hittar inspiration till sin formgivning i det vardagliga livet. Genom att utforska och experimentera med ljus kan nya armaturer skapas. Strävan efter bra ljuskvalitet tillsammans med god design utgör kärnan i hennes skapande.

Se en sådan vacker bukett tjejerna förärades med!

Jag ska avsluta detta inlägg med att visa lite bilder på den fina utställningen som just nu kan beskådas av alla som åker tunnelbana. På station Odenplan finns som bekant en glasmonter där det visas design av en brokig skara formgivare. Just nu kan man se en lampkollektion av papper och trä – Papertales – av Ania Pauser som förra våren tog examen i möbeldesign på Carl Malmsten Furniture Studies. Det är verkligen en ynnest att få ställa ut sina alster på t-banan där precvis ALLA har möjlighet att se dem. Papertales är ”en lek med ljusspel, mönsterbilder och lager på lager. Poetiskt, lätt, lekfullt med inspiration från växtriket. Mobiler i evig rörelse, svävande tyngdlösa former som bryter sig ut ur det skurna tomrummet och tar egen form. En undersökning av mellanrumsformer och vad som händer när det som saknas är det som skapar formen.”                              Alltså inte bara en lek med form, utan även en lek med ord!

Ja, visst är de fina! Nu skiner solen och det är flera plusgrader ute. Yippieeeee. Det är strax dags för mig att att bege mig till Moderna Museet där det vankas spännande aktiviteter av olika slag. Ha en fantastisk dag!

 


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.