Mässrapport kapitel 2

Eftersom mässan hade så mycket att bjuda på tänker jag göra tre inlägg om den, sedan blir det lugnt tills nästa mässa om ett år. Däremellan kommer förvisso andra mässor, och massor med annan spännande design. Det kan hända att jag även presenterar musik, film och resor där emellan – enda sättet för er att få veta är att gå in och läsa mina inlägg. Det finns något för alla här.
Jag börjar med Green Furniture Sweden-montern. Det är ett företag som går in för att tillverka möbler och accessoarer på ett miljövänligt och klimatsmart sätt. De grundades för några år sedan och eldsjälen bakom det hela heter Johan Berhin, industridesigner och ägare till Berhin Studios som har möbel- och industridesign som fokus.
Smart är grönt och grönt är smart:
Grönt är att använda de underbara material som naturen ger, och att göra det med finess – sparsamt, hållbart, vackert… Green Furniture Sweden tänker grönt från koncept till återvinning och återväxt.”
Stolarna som står runt bordet heter One C och är designade av Johan. Den är tillverkad i ett enda stycke och kan fås i björk, valnöt eller ek, 2 995 kronor. Stolen kan fås stoppad, med vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Hyllorna hänger från taket eller väggen men kan även fungera som rumsdelare. Blockshelf är designad av norska formgivaren Amy Hunting och består av en vacker mix av träspill – vilket för övrigt är Amys specialitet – från Kährs golvtillverkning i Nybro. Återvunna klossar är trädda på rep och hyllan ”kommunicerar återanvändning med stolthet”, 4 995 kronor för fem hyllplan.

Denna tokiga lampa heter Leaf Lamp och har en harmonisk och naturell form. Lampan har en diameter på 80, 130 eller 260 cm och har ”löv” tillverkade av oblekt ulltyg. Stomme av björk, 11 995 kronor.

Det jag fastnade för var den svängda bänken som hade plats för många. Den heter Multi C och har samma sitsform som One C. Den kan byggas hur lång som helst och orma sig runt pelare eller hörn. Multi C kommer i enmeters-moduler och kan kopplas ihop till en enda lång sittmöbel. Den finns i björk, valnöt, ek eller med ytfanér i svart eller grönt, design Johan Berhin, 13 995 kronor.
Till sist kommer vi till årets vinnare av Green Furniture Award som är en tävling iscensatt av Berhin Studios. 2011 gick förstapriset till min vän, den begåvade och vackra Maria Westerberg, som med sin t-shirtstol snodde hela showen. Stolen har ett par år på nacken men blir inte mindre klimatsmart för det – tvärtom! Återvinning på hög nivå och gissa om den är skön att sitta i!
Stolt Maria. Det är hon väl värd!
Så förflyttar vi oss till lite belysningsexperter. Här är en supercool skrivbordslampa som ser ut som en mikrofon – en nyhet för i år. En sådan skulle jag gladeligen ha hemma, tycker den är skitsnygg! Den heter Crane och är designad av Benjamin Hubert för Örsjö Belysning.
Belysningsföretaget Light Years lanserar vårens nyhet. Taklampan Calabash är formgiven av Komplot Design och finns att få i tre storlekar: 210 x 158 mm, 305 x 224 mm & 484 x 340 mm. Yummie! Som att ha små glimrande Barbapappor hängande från taket.
Luceplan går inte heller av för hackor. Hope av Francisco Gomes Paz kom för ett par år sedan, men förra året ynglade den av sig och producerade en riktig ”gökunge” – alltså en gigantisk version av taklampan. När jag intervjuade den argentiske formgivaren under mässan 2010 menade han att han hade fått inspiration till lampan av att studera vattnets rörelser….
Italienska Flos har länge varit en stor favorit, där kan man snacka om högkvalitativ design när den är som bäst . Deras monter var stor och kal och väggen var täckt i lampor som kommer i form av ringar, och som man kan sätta ihop lite hur som haver. Wallpiercing lightning av israelen Ron Gilad är en LED-belysning vilket tillåter att man kan ändra färg och ljusstyrka efter humör, och för att få den ultimata effekten  täcker man en hel vägg som de har gjort här.
Dessutom är de lite humoristiska på Flos, mot gången hade de monterat upp en vägg med stöpta lampor (kan man verkligen säga så?). Jag skrattade gott och nog kan det vara en fiffig idé om man ändå ska bygga en mellanvägg hemma. Köp vägg & lampa allt-i-ett typ.
Källemo gör så snygga möbler, för att inte tala om bekväma. I Matti Klenells sköna fåtölj Spectra blev jag sittande ganska länge och vilade trötta ben. Full av mjuka kuddar var den en dröm att pausa i.
Här presenterades även Anna Kraitz stilsäkra soffa Mama Look, den kan man få i läder eller tyg. Visst är den fin!
Klong är kul. Klong har udda möbler och accessoarer. Klong vet hur man plockar nybakade och begåvade formgivare (och även en och annan gammal i gården). Bokhållaren på väggen är supersnygg och designad av Britta Teleman som jag presenterade i mitt inlägg från Formex. Det går undan för hennes design i år. Stolen Saga är ett verk av Asshoff & Brogård och bordet Rink är skapat av Eva Schildt. Spegeln Geometri designade Jens Fager för Klong inför 2010 års mässa. Den finns även som helfigur.
En hel massa roligt hade de att bjuda på, tyvärr kan jag inte namnen på precis alla formgivarna, men om ni är intresserade så tycker jag att ni ska gå in och kolla deras hemsida. Läckert!
Avslutar med några fina montrar. Designers Guild är alltid lika fluffiga och ombonade.
Nola gör fina utemöbler. Det längtar vi alla efter att kunna göra nu – sitta ute alltså. Det känns nästan som en fantasi med det här klimatet vi har.
Magis var lite magiskt med sin suggestiva ljusblå inredning och punktbelysning. Ljuvt var rätta ordet.
Den välkända Voido, formgiven av Ron Arad, stod naturligtvis på sin plats.
Och ”stolen” Spun designad av Thomas Heatherwick är inte alldeles lätt att sitta i. Skulle tro att det är barnen som har roligast med den.
Spegeln är också en produkt från Magis, den heter Déjà-vu Mirror och är formgiven av Naoto Fukasawa.
Hoppas ni har stort nöje av att läsa min blogg. Jag är så pass ny på detta att jag varken vet hur jag ska synas på Google eller hur jag ska göra för att länkarna inte ska falla bort när jag har gjort ett inlägg. Det är mycket som är lite krångligt. Om ni känner er manade att hjälpa mig på traven lite så tar jag tacksamt emot alla tips. Ciao!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mässrapport kapitel 2

  1. Siri Andersson skriver:

    Hej Eva!
    Gillar din blogg-ny favorit!
    Barbapappelamporna är ju hur charmiga som helst!

Kommentarer inaktiverade.