Mässrapport kapitel 1

Ja, då är jag framme vid alla spännande nyheter (och lite kul gamla saker oxå) som presenterades på årets möbelmässa. Jag vet att det var ett par veckor sedan, men jag är inte så snabb här; att göra inlägg tar tid och det är inte alltid tiden finns tillgänglig.

Bolon är ett häftigt företag som gör mattor för offentlig miljö. Det grundades redan 1949 och drivs idag av tredje generationen Eklund. Annica och Marie Eklund är systrarna som har tagit mattproduktionen ett par snäpp högre och gått från traditionell tillverkning av vävda mattor till internationellt erkänd design med fokus på innovativa golvlösningar av högsta kvalitet. Jag har haft en hel del med dem att göra under min tid som redaktör på Vårt Nya Hem och de har alltid superhäftiga nyheter som är väl värda att skriva om. Numera säljs Bolon i över 30 länder och bland kunderna finns Armani, Google, Lacoste och Lars Wallin. Företaget bedriver sedan många år tillbaka ett progressivt och omfattande miljöförbättringsarbete som genomsyrar hela verksamheten, det är bland annat därför de är sådana favoriter hos mig!
Inför årets mässa har systrarna Eklund ingått i samarbete med ett brasilianskt brödrapar, Fernando & Humberto Campana är designers som gillar att dekonstruera, transformera och uppfinna på nytt. Deras vision ligger i att skapa möbler som bjuder in till dialog och nytänkande, och Artisan är en ny golvkollektion med ett unikt uttryck och unika kvaliteter som är särskilt utvecklad för stora högtrafikerade ytor.
Det visuella konceptet för kollektionen är baserat på en dansande ballerina som fotograferats, och där bilden sedan delades in i olika färgfält. Bilden förstorades upp till ett jättepussel och skars ut i 300 bitar och med hjälp av golvläggare växte mästerverket fram. Resultatet är ett 20 x 16 meter stort mosaikkonstverk och visst är det häftigt!!!!
Fernando & Humberto Campana framför sin skapelse tillverkad av mattor ur Artisan-kollektionen.
Marie och Annica Eklund
Zero är ett företag som tillverkar lampor och har en lång rad kända formgivare i sitt ”stall”. Här är en nyhet skapad av Karim Rashid. Takpendeln Space-Time är en så typisk design för honom.
De kunde även bjuda på design av Design TAF (består av Gabrielle Gustafsson & Mattias Ståhlbom). Kanske inte lika rymdig men fin i sin enkelhet pryder Rubber Design vilken vägg som helst.
Moooi går verkligen inte av för hackor. Holländaren Marcel Wanders designföretag har många roliga grejer. Jag är väldigt förtjust i det mesta de åstadkommer eftersom möblerna ofta är lite ”quirky”. Här är Monster Chair som är designad av Marcel himself. Det ryktas att han precis har gått igenom en jobbig skilsmässa, vilket resulterade i en stol….han var nog inte helt glad just då….
Lite annat kul från Mooois monter: Lamporna känner nog de flesta igen – Random Light (den runda), och Dear Ingo (som ser ut som en insekt).
Det schackrutiga bordet är ett riktigt ögongodis! Det heter mycket riktigt Chess Table och är formgivet av Front.

Lolita Table Lamp ser ut som en gullig liten hatt och är designad av Nika Zupanc. Lite för feminin för mig kanske.
Textilföretaget Kvadrat har alltid en sådan himla (passande ord här!) fin monter. Jag tycker om att bara gå in och stå stilla och andas. Himmelskt! Dessutom är tjejerna där alltid lika tillmötesgående.
Ok. Dags för ett litet potpurri av fina, inspirerande montrar. Offecct doftade vår lång väg, men utanför var det snöstorm så det var knappt man kunde ta sig hem.
Hay var varmt, ombonad och myyyysigt.
En skön översikt av för mig mindre kända företag, men längst fram kan man skymta fårullsklädda kuddar. Nice! Om man inte är allergisk förstås!
Kul med armeringsjärnen.
Norska Ygg & Lyng hade väldigt många coola grejer att visa upp men dem återkommer jag till i nästa inlägg, stay tuned!
Fler norrmän. Northern Ligtning är alltid lika spexiga – och har dessutom en mycket trevlig bar där man lätt blir kvar alldeles för länge. Deras nyheter i lampväg var stört när omöjliga att plåta så  därför får det bli en gammal goding som säkert de flesta av er känner igen.
Eller hur? Den heter Scheisse och är formgiven av Hans Bleken Rud.
Danska Fredericia har sina mycket speciella rockhängare som istället för att stå på golvet hänger från taket. Hook Me Up är formgiven av den danska designstudion FurnID. Stolarna heter Trinidad och skapades av 1993 av den erkända (och numera avlidna) Nanna Ditzel. Hon bodde under en period i Västindien där hon fick inspiration till den stapelbara stolen som kommer i ett gäng olika färger. 1995 vann Trinidad pris både i Danmark och England.
Brühl hade jag aldrig hört talas om innan. Snacka om knäppa möbler!!! Om jag var 8 år och inne i min värsta prinsessperiod hade jag blivit alldeles till mig av lycka. Nu är jag något äldre och dras mer åt det sparsmakade. Alla deras möbler var inte lika crazy men jag kände att jag var tvungen att ta med dessa fåtöljer här eftersom de skiljde sig så otroligt mycket från det mesta på mässan. Morning Dew heter de och är designade av Kati Meyer-Brühl. Faktum är att Kati verkar designa precis allt i Brühls sortiment, hon är trots allt företagets Creative Director.
Nu räcker det för idag. Nästa inlägg blir en fortsättning på mässan så håll i hatten för då blir det mer lampor, sittmöbler och knasig design. Ciao!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.