Mässrapport 3

Hej hej, Nu är det nya friska tag som gäller för Evitas Kammare. Nu när våren är i antågande har jag helt sonika bytt bloggportal och det känns som det bästa jag har gjort på länge. Jag kan varmt rekommendera WordPress! Enkelt, snyggt och smart. Nu gör jag mitt sista inlägg om möbelmässan (jag vet att mässan var för en månad sedan men det har ju varit lite trassel med hur, var och när jag ska blogga). Efter detta kan jag ”move on to other things”, vilket jag ser fram emot. Jag börjar med det norska företaget Ygg & Lyng som jag nämnde i en tidigare mässrapport. De gör roliga grejer som ofta har anknytning till naturen. Här syns ett gäng pallar (eller puffar eller sidobord ), som ser ut som stubbar, staplade ovanpå varandra. De är löjligt naturtrogna och jag var förstås tvungen att gå fram och känna på dem. De är designade av Elin Louise Sveen och hårda och mjuka på en och samma gång. Den stora tallpuffen har en diameter på 60 cm och är 35 cm hög, den mindre som ser ut som en björkstubbe är 47 cm hög och har en diameter på 45 cm. Rustikt men ändå inte.

Förutom ett antal supersnygga möbler låg de här små rackarna på ett bord. Lika naturtrogna som stubbarna så säg? Jag har sett liknande ljus i någon inredningsaffär men långt ifrån lika roliga som de här.

Ygg och Lyng har ännu så länge inga egna lampor så de hade lånat in ett par bordslampor från Kartell. Lampan i plast har några på nacken och heter Cindy, design av Ferruccio Laviani. Finns i ett antal olika färger.

Kasthall är ett mattföretag som knyter duktiga formgivare till sig. Deras monter var otroligt harmonisk med mattor hängande på väggarna.

Jag fick en liten pratstund med designer Petra Lundblad-Fridén som har formgett ett antal mattor för Kasthall. På väggarna såg vi exempel av Embroidery (längst till höger) och Dag & Natt (nedan). Dag & Natt är särskilt spännande eftersom mönstret är tryckt på mattan snarare än invävt.

De andra mattorna är designade av Gunilla Lagerhem Ullberg (passande namn tycker jag), till vänster syns Karin och mattan i mitten heter Marocco.

&Tradition är ett danskt designföretag som – precis som andra skickliga danskar – verkligen kan det här med möbler och inredningsaccessoarer. Deras monter var inspirerande med lite av det ena och lite av det andra. En vägg var tapetserad med ”marmorbyster” av kända formgivare (en hel del danska), både levande och döda. Närmast syns Arne Jacobsen med Benjamin Hubert bredvid sig.

Lampan Trash me VVI är en rolig historia gjord av pappermassa (äggkartonger), aluminium och gjutjärn. Den är designad av amerikanenVictor Vetterlein. Meningen bakom lampans namn lyder som följande: ”Please recycle me when no longer useful or desired.” Tänk om man kunde säga så om sig själv.

Klungan av takarmaturer Spinning Light är formgivna av Benjamin Hubert och han hade den klassiska leksakssnurran som inspiration. De breda heter BH2, den smala BH1. Snyggt att ha många tillsammans på det här viset. Därimellan hänger små glaslampor Bulb SR1 av Sofie Refer. På bordet Milk NA1 av Norm.

Har ni sett en sån cool lampa! Den är ett konstverk av Bigert & Bergström och heter Powerplant. Lampan representeras av Milliken Gallery.

Hjälmen på skyltdockan ställer man sig under när man vill slippa brus, den är skapad av Robert Stadler och heter Pentaphone. Cape i design av Matilda Wendelboe i ett mönster som min gode vän Johan Riddarström har designat.

Montana är ytterligare ett danskt företag som verkligen vet hur möbler ska designas. Med hjälp av deras  moduler i alla tänkbara färger bygger man lätt ihop sin egen förvaringsmöbel. Det finns massor med former och storlekar att välja mellan men det kräver att man har sin tjocka plånbok med sig. På mässan hade de hängt upp sitt sortiment av färger – det var som godis för ögat.

Karl Andersson & Söner hade samma ide. Kul att sätta upp små kuber på väggen, det är både praktiskt och snyggt. Den här serien heter Altavoz, design Carlos Tiscar.

I montern för Leading Scandianavian Designers hade man tänkt i ungefär samma banor. Här är det produkter skapade av olika nordiska formgivare, och den enda jag kan presentera på rak arm är ljusstaken ur Jens Fagers Raw-serie.

Så vill jag avsluta med något lätt och luftigt. Denna monter kan jag tyvärr inte gå närmare in på eftersom jag inte kommer ihåg vem den tillhörde. Lamporna ser ut som de är formgivna av Tord Boontje mendet tror jag inte. Om inte annat hade jag nog haft ett minne av att det var så. Lampan är väldigt lik hans Garland Light. Jag gillar den lätta och luftiga armaturen tillsammans med det tunga betongbordet med dito kruka. Det är en härlig kombination av luft och jord.

Så var det slut på mäss-stoff för i år. Nästa inlägg blir något helt annat. Tjingeling!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.