Köksinspiration

Kvänum är ett företag som specialiserar sig på personligt anpassade inredningar till sina kunder. De är marknadsledande i Skandinavien och har levererat genuint svenskt hantverk sedan 1923. Deras motto är att de förenar själ, hantverk och flexibilitet med design och kvalitet in i minsta detalj. De skapar miljöer i ett nära samarbete mellan kund, inredare och hantverkare, allt för att vi kunder ska få kök, badrum och/eller garderober precis som vi vill ha dem. I dagarna bjöd de in pressen till sitt magnifika, ljusa och luftiga showroom på Sibyllegatan 34 i Stockholm för att visa upp sitt senaste kök som andas sjuttiotal. Där finns utställt sedan tidigare kök från andra tidsepoker.

Det traditionella gammaldags köket:
Tjusigt!
Funkisköket:
Miniköket för barn, Retro,  i femtiotalstappning:
Och så det allra senaste – 70-talsköket med gröna glasknoppar (me like!) och hängande vitrinskåp, allt i valnöt.
För att piffa upp det hela ytterligare har ett samarbete med Orrefors och glasformgivaren och textildesigner Lena Bergström lett till ett gnistrande mästarprov i kristall, uppsatt som ett exklusivt väggskydd.
”Den klara kristallens möte med den trärena mörka ytan är ett innovativt tillskott till marknadens befintliga utbud av stänkskydd på vägg, och en briljant uppvisning av de två anrika, svenska hantverksföretagen.”
(Kvänum & Orrefors, reds. anm.)
Designansvarig Elisabeth Ahlgren säger att Lenas stilrena produkter finns sedan länge som rekvisita i Kvänums showrooms, och passar väl in i de tankar om äkthet och kvalitet som köken står för.
”För något år sedan påbörjade vi ett kreativt samtal om hur vi skulle kunna utveckla samarbetet och vi är oerhört glada och stolta över att få visa upp hennes nya, experimentella Orreforsglas hos oss.”
Än så länge finns kristallväggen endast som prototyp men möjlighet finns att ta upp produktion i glasbruket i Småland. Väggen är 30 x 180 cm och består av en mängd prismor som är sammansatta i ett intrikat mönster,
Lena säger:
”Det är ett smycke för köket! Att utveckla en funktionell kristallvägg till köket har varit en inspirerande utmaning eftersom Orrefors främst gör glas för det dukade bordet.”
Väggen finns till beskådan på Kvänums showroom under hela våren. Om ni ändå har vägarna förbi så rekommenderar jag att ta en titt för den måste ses i sin gnistrande helhet.
För övrigt passade jag på att fotografera lite snygga detaljer.:
Ett traditionellt vägghängt tallriksskåp.
Lampa från Flos, design Philippe Starck.
Coola sjuttiotalskoppar i glaserat stengods.
Ett par snygga kranar:
Japp, då är det bara att se över sitt kök och se vad man kan göra för att piffa upp det. Nog kliar det lite i fingrarna att få ändra på det ena eller det andra…eller varför inte riva hela schabraket!? Det skulle jag gärna göra hemma!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.