Italiensk Cuisine à la Catenacci

Så var det dags för lanseringen av ännu en kokbok. Denna gång är det Stefano Catenacci som under en kulinarisk resa i sitt andra hemland Italien satte ihop en bok med husmanskost från olika regioner. Personligen är jag tokig i italiensk mat (även om jag är en matglad människa som gladeligen stoppar i mig det mesta, undantaget inälvor), och det är ett populärt kök i Sverige – pastan är faktiskt bara toppen av isberget.

Det är en synnerligen opretentiös bok med lättlagade rätter, inga krusiduller. Inte ens en novis i köket kan misslyckas eftersom kokboken är späckad med okomplicerade (men ack så goda) måltider.

Så kan det gå till hos grönsakshandlaren nånstans (eller kanske överallt) i Italien, detta soliga och alldeles underbara land!

Vi får följa Stefano i hans jakt på läckerheter i Italien. Boken hade aldrig kommit till om det inte vore för den unga men himmelskt talangfula Emma Romberg. Hon kom till Sverige från Finland för 2 år sedan och jobbar nu på Catenacci-restaurangen Caina som ligger i källaren på Nobis Hotel på Norrmalmstorg.

Emma tillbringade ganska lång tid i Italien och fick hålla i trådarna medan Stefano fladdrade fram och tillbaka till Sverige i arbetets tjänst. Han överöser henne med lovord och menar att hon är ovärdelig. Det klingar fint på meritlistan för en sådan ung kock.

Lite smakprov: Agnello al Forno – ugnsstekt kammrostbiff med timjansky. Fantastiskt!

Paccheri con zucchine e crema di cipolle – Paccheripasta med stekt zuuchini och rostad lökcreme. Mummmmmmms.

En liten sidorätt: Scalogno al Forno – Ugnsbakad schalottenlök. Lätt som en plätt att laga.

Min all time favourite: Spaghetti al vongole. Med minimusslor. Faktum är att detta är en av mina paradrätter och jag anser att jag är bäst i världen på den, men jag ska testa det här receptet och se om det slår igenom. Har svårt att tänka mig att min skulle vara bättre än Stefanos. Han är för det första en otroligt begåvad kock, och för det andra en äkta italienare. Jag är inte italienare och även om jag kan laga mat så tillhör jag knappast den ligan…..

En härlig dessert piggar ju upp. Äppelstrudeln känns kanske inte så italiensk, men det gör inget för det är gott ändå. Men…kanske kanske att Stefano har satt sin personliga prägel på den.

Här får jag en alldeles egen signerad bok av köksmästaren i egen hög person. Alla superfina bilder är tagna av den skicklige matfotografen Joel Wåreus och kokboken är producerad av Nygren & Nygren AB. Vem vet, kanske blir detta en bibel i köket, det kan bara framtiden utvisa!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.