Inwards and Onwards – Anton Corbijn

Så var det dags för årets första event på Fotografiska. I denna deppiga tid var det en lisa för själen att bege sig dit på en pressfrukost en solig fredagmorgon. Inte nog med att vi fick se en massa fina foton, utan vi fick ynnesten att träffa och lyssna på Anton Corbijn som berättade lite om sina porträtt som hänger där till den 15 april. De 36 svartvita, lite råa bilderna säger mer än tusen ord.

Han ser inte så munter ut, och vem vet – han kanske inte ÄR så munter, men han är en hejare på att fotografera. Vi fick redan från början veta att det inte var läge för några one-to-one intervjuer så jag fick inte tillfälle att känna honom på pulsen. Tyvärr.

Han berättade dock att han har ett brinnande intresse för konstnärer. Här är Luc Tuymans.

Själv säger Corbijn om dem:

– ”Jag är fascinerad av många av de konstnärer jag valt att porträttera i Inwards and Onwards och nu är jag även imponerad av dem som människor. Deras konfrontation med den vita, rena canvasen skapade ett starkt uttryck, ofta något som reflekterade en kamp.”

Karel Appel

Damien Hirst

Peter Blake

Ed Ruscha (en av mina favoriter!)

Anton Corbijn blev känd efter de legendariska samarbetena med Joy Division och Depeche Mode, både genom bilder och musikvideos. Om ni minns så var det han som gjorde filmen om Joy Divisions deppige sångare Ian Curtis som tog livet av sig när bandet var som störst.  ”Control” filmades i svartvitt, väldigt snyggt och naket. Kanske inte min melodi men den etsade sig fast på minnet, mest för att den var så avskalad och ärlig.

Men han gillar förstås andra artister oxå! Här kravlar en naken Iggy Pop omkring i naturen.

Johnny Cash ser cool ut.

Patti Smith (som alla verkar vilja fotografera).

Mick Jagger. Även han populär bland diverse fotografer….

…så och Kate Moss

Anthony Kiedis från Red Hot Chili Peppers.

Tom Waits (visst är det en härlig bild?)

Medan kändisarna radar upp sig på kö för att förevigas av Anton Corbijn, passar han på att plåta en och annan icke-artist, men inte desto mindre kända.

Som till exempel en glittrande glad Nelson Mandela 🙂

Och det mystiska fotot på en maskerad Alexander McQueen måste ändå vara utställningens allra finaste. Det togs inte långt innan han gick ur tiden.

Jag vill inte förstöra nöjet för er genom att visa för många bilder, ni får allt kila iväg till Fotografiska och se alla fotona i sin rätta miljö.

Vi bjöds på en magnifik frukost…

…där dessa snittar med ägg och anjovis var MAKALÖST goda! Jag glupade i mig vilket var mycket populärt hos personalen som hälsar att allt finns att finna på deras restaurang högst upp i huset.

Anton Corbijn har gjort ytterligare en film som heter ”The American” med George Clooney i huvudrollen. Jag har sett den men kan inte för mitt liv minnas vad den handlade om, så den var inte särkilt bra. Nu är han på gång med en tredje film, men vägrade avslöja vem som har fått huvudrollen. Han är en hemlig figur, Anton.

Eller så är han bara rätt och slätt lite blyg.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.