Inredningsgodis från Formex

Då kommer del två i min lilla följetong om Formex. Efter noggrant sållande har jag lyckats välja ut några godbitar som jag tror kan ge en smula inspiration till er som vill förnya lite hemma. Det behövs ju inte så mycket för att sätta lite extra piff på tillvaron: en vacker skål, en färggrann pläd eller varför inte en galet rolig skulptur i trädgården?

Först ut är den glittrande bilen Juxtapod som är en skapelse av glaskonstnären Ludvig Löfgren för Kosta Boda. Hotroden är en Ford från 1928 och har ett innanmäte av kristall;  växelspak, ratt, bränsletank, utsugningsrör och kylargrill är helt i glas. Det roligaste är att bilden faktiskt fungerar – glasdesigner och bilmek allt-i-ett! Vilken kille!

Sagolikt! Ludvig kan dock inte ta åt sig precis hela äran för hotrodden som har vunnit flera utmärkelser i tävlingen Xtreme Car Show. Mattias Andersson har stått för design & konstruktion och Johan Belin är projektledaren som såg till att det hela blev av.

Danska Housedoktor har alltid innovativa sätt att locka besökare på mässor. Förra gången var det vita cyklar som stod utplacerade lite här och var.

En bekant till mig som egentligen är psykolog, åkte till Afrika och levde med Massajerna under en period. Där fick hon idén att importera de vackra förvaringskorgarna som tillverkas av kvinnorna i byn. Och inte nog med det, hon hann ta en hel massa fantastiska fotografier + en videofilm om hur det är att leva som de gör. Klart spännande! Man inser verkligen vilka skitsaker vi västerlänningar oroar oss för. Lyxproblem!!!

 

 

 

 

Massajerna klär sig väldigt vackert och vi kan gott låta oss inspireras. Med tanke på att de bor i hyddor av gnubajs och knappt har tillgång till vatten så är det förunderligt att deras kläder alltid är så rena.

Märk kanterna som är dekorerade med massor av små glaspärlor.

Plädar igen. Och igen väldigt färgglada. Dessa kommer från irländska Foxford. De har en fin web-shop.

Kamelo slår på stora trumman och börjar nu sälja soffor med tyg av allra finaste kvalitet. Här passar söta Susanne med en väninna på att vila benen lite i mäss-stressen. Det är lååånga dagar för utställarna, men vad gör man inte för kunder + press?

Det gjorde mig lycklig att se Anki Gneibs fantastiska gigant-ljusstakar i den stora ankomsthallen. De samsades med en massa annan fin design, men jag tycker allt att de förtjänar att få vara ensamma på bild!

Madame Evita hard at work!

Sagaforms nya plastkannor ur serien Happy Days i design av Matz Borgström är supersnygga!

Dessutom hade de en trevlig monter.

Konstglas i olika former kunde man hitta hos konstnären Mats Jonasson som håller till i Målerås. Denna man är ett under av produktivitet. Tittar man igenom katalogen ser man snart att det mesta är designat av honom själv, även om han då och då plockar in någon ny talang med framtidshopp.

Denna otroligt vackra glasburk är formgiven av Lina Lundberg som har samarbetat med Mats sedan 2011. Från början är hon smyckeskonstnär som gärna kombinerade olika material på ett nytänkande sätt, men om glas säger själv:

”Det är en spännande utmaning att överföra mina idéer i glas, men kanske är det en ännu större utmaning att löra sig att inte vara rädd för glasets skönhet.”

Lite mer av Mats egen design. Karaffen heter Electra och glasen Kubik.

Opto Design drivs av Helena Melin som vurmar för snygg design på vanliga hushållsföremål som brickor, handdukar med mera. Företaget utvecklar och marknadsför kvalitativa designprodukter med bildmaterial och motiv från kända illustratörer och starka varumärken. Mumin och Beatles är populära motiv och nytt för i år är Lisa Larssons illustrationer. Helena åkte och träffade Lisa som blev jätteglad över att få designa något nytt alldeles speciellt för Opto Design.

        

Mr. Fredrik är ett egensinnigt företag som bland annat designar och producerar konstverk för trädgården. Det är ett familjeföretag som drivs av de två bröderna Fredrik & Christian Strömblad, och de tillverkar intressanta, unika och speciella produkter i små serier. Samtliga föremål är formgivna av kusinen Björn Sahlén. Jag fastnade för trädgårdsskulpturerna som finns i alla upptänkliga variationer.

De har en finfin hemsida där man även kan handla, jag rekommenderar en titt. Förutom bronsstatyer & fontäner kan man hitta ljuvliga ljusstakar i mässing och en hel del annat för hemmet. Där kan man även se en filmsnutt på två minuter som handlar om deras alster. Jag tycker att den BÖR ses! Produkterna är gedigna och har inget bäst-före-datum.

Det garanterar Mr Fredrik himself.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.