Indiska fyller 110 år

Då var det äntligen dags igen. Har helt enkelt haft alldeles för mycket att göra för att kunna blogga, men i dagarna kommer fler inlägg. Idag ska jag berätta om Indiskas satsningar inför 110 års-jubileet som går av stapeln i år. En samlad presskår bestående till stor del av unga tjusiga skribenter/bloggerskor bjöds in till en elegant visning inkl. en ”trip down Memory Lane”.Tredje generationen Indiskas Kicki Baines höll ett fantastiskt tal som doftade myrra, patchouli och musk. Ljuvligt!

Som vanligt var det vackert presenterat – Indiska impar alltid på mig med sina tjusiga pressvisningar – och denna gång presenterades kläder och föremål från olika tidsepoker.

Femtiotalet inleddes med Kina-blusarna som snabbt blev en hit i vårt avlånga land. Dessa skatter hade grävts fram ur gömmorna och den gröna rökrocken nedan är ett kapitel för sig. Ingen man var riktigt klädd om han inte hade en särskild rock att röka i.

 

 En annan textil som var klart inne på femtiotalet var pianoduken. Jag har faktiskt ett par otroligt vackra vintagedukar som jag har ärvt av min mormor, fast det är först nu jag förstår att de var till för att täcka flygeln, pianot eller taffeln (vilket min mormor gärna spelade på). Dukarna är så sköra att jag faktiskt har undrat vad man använde dem till.

Sextiotalet blev det årtionde då ungdomarna upptäckte Indiska. Det var flower power och rockmusik och nästan alla unga var radikala. Afganpälsen var ett nödvändig plagg för hippien, likaså palestinasjalen och jesussandalerna.

Sjuttiotalet handlade om voileklänningen, paxblusen och randiga dukar i klara pastellfärger. Kicki berättade att detta var hennes tid och många resor till Indien blev det. Det var före massturismen så det gick fortfarande att hitta unika föremål och textilier som resten av världen ännu inte hade sett.

Åttiotalet kan man väl tycka si och så om, men håll med om att sjalen med broderierna är ”to die for”!!!

Två generationer Indiska-tjejer bjöd på en fantastisk afton. Kicki med dotter Sofie.


Tjusiga presentationer av både gammalt och nytt. Den 5 oktober släpps julileumskollektionen som till stor del består av nygamla plagg. Jag kommer hänga på låset för gissa om det finns mycket snyggt. Jag spår att Paxblusen får en nytändning då yngre generationer nu får chansen att upptäcka den.

Det minglades och vimlades och två som fann varandra under kvällen var Kicki och Mona Lagerström som har en stor förkärlek för Indien.

Orange Muse” alias Tobias Linden stod för kvällens musikunderhållning och Indiskas egen restaurang Hurry Curry stod för den läckra maten.

Det var det för idag. Nu ska jag bege mig ut på äventyr och uppleva nattlivet ombord på Silja Galaxy. Det ska bli otroligt roligt för jag har fått en fantastisk hytt där jag kan dra mig tillbaka om det skulle bli för stökigt. Det är första gången jag åker på en kryssning, så jag är full av spänd förväntan: är det så svennigt som folk påstår? Nå, det återstår att se…

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Indiska fyller 110 år

  1. Lotta Lewenhaupt skriver:

    Det här var en rolig rapport om ett väldigt driftigt & duktigt företag. Men kära Eva: rökrock? Den rökrock som eleganta herrar inte kunde vara förutan var oftast i sammet, och minsann är den så småningom förlaga till smokingen.

    • Eva Juhlin-Dannfelt skriver:

      Tack tack. Jag frågade om det var en rökrock och Kicki sa att så var fallet. Kanske en kinesisk variant…..?

Kommentarer inaktiverade.