Iland på Öland

Förra veckan var jag på Öland för första gången i mitt liv. Det är en avlång och ganska platt ö där det blåser rejält. Jag hade den stora turen att få vistas där med min nära och kära vän Ewalotta, som växte upp på ön, så ni kan lita på att jag fick se saker som den vanlige turisten går bet på 🙂

 Utsikt från toppen av fyren Långe Erik.

Här kommer lite snabb info:

Öland är Sveriges näst största ö och dess minsta landskap på 1 347 kvadratkilometer. Öland är beläget i Östersjön öster om Småland från vilket det skiljs genom Kalmarsund. Ön är sedan 1972 förbunden med fastlandet genom Ölandsbron, och har cirka 13 600 kända fornlämningar. Södra Öland domineras av den stäppartade och trädlösa cirka tio kilometer breda slätten Stora alvaret. Liksom andra landskap i Sverige saknar landskapet Öland som sådant administrativ funktion. Öland har ingått i Kalmar länsedan detta skapades år 1634, med undantag för en kort period 1819-1826 då ön hade en egen landshövding. Öland är geologiskt sett en mycket ung ö. Ön består av kalksten och är geologiskt så olikt från det småländska fastlandets geologi som det kan vara.

Jag förundrades över alla lustiga ortsnamn på ön. Vi fick låna en stuga i Vedborm utanför Löttorp som heter Kuckelbo :-), och jag fick mig många roliga associationer när vi körde förbi skyltar som det stod: Böda, Dödevi, Stora Frö, Alböke, Långlöt med många fler. Mycket Ö är det! Jag undrar i mitt stilla sinne hur dessa namn har uppkommit. Någon som vet? Jag menar, de låter ju inte särskilt svenska (förutom alla Ö:n då…).

Välkommen till Kuckelbo.


Öland har ett sällan skådat ljus. Om det beror på att ön är platt eller om det är de vida havsvyerna vet jag inte, men det är ett nöje att fotografera.

Inga djungler precis….

…men väl så mycket kust och vatten….och gamla stugor av kalksten.

Borgholms fästning måste ju bara ses (om än inte upplevas, hade ingen lust att betala hutlösa penga för att komma närmare).

Säsongen var slut för i år men här och där kunde man se små grupperingar av sena semesterfirare. De uppfinningsrika barnen har ju aldrig problem att roa sig.

    

Fyren Långe Erik med utsikt. Rackarns vad det blåste den dagen, det var nära att man trilla’ av pinn!
Och döm om min förvåning när jag hittade kameler som gick och strosade i en hage tillsammans med kossor!
Lite fornminnen blev det. Här är en mycket gammal kyrka: Källa Gamla Kyrka. Det sägs at det spökar…..
Solliden var oxå fint, men där har jag inga bilder eftersom jag min vana trogen vägrade betala inträde. Men denna fina bössa hittade jag i en byggnad som var GRATIS att beträda (kan ha varit shopen….).
Sådär, nu får det räcka med Öland. I helgen kommer ni får lite spännande inredningsnews från Formland i Billund, Danmark där jag tillbringade gårdagen på ett mycket trevligt vis. Mange takk!!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Iland på Öland

  1. Margita Ingwall skriver:

    Vilka fina bilder du tar Eva!!! Stort tack för en mycket informationsrik och inspirerande text om din Öländska odyssé. Med rötter i Algutsrum (ännu ett spänstigt namn) och vaga minnen av hur en äldre kyrkväktande släkting där tog med mig upp i kyrkotornet, blev det extra givande. Du e go du Eva!

Kommentarer inaktiverade.