I huvudet på Anki Gneib

Så kom det ett litet mail från Anki med fina bilder och allt. Ni som inte vet vem hon är får här en liten presentation: Brittiskfödda Anki Gneib är arkitekt och designer med många produkter och vackra inredningar på sin meritlista. Sedan 1993 har hon varit i full gång med att skapa möbler och interiörer.

Den amerikanska inredningstidningen/sajten dwell tycker att Ankis ”designlanguage” är den mest internationella av alla svenska formgivares. Hon rör sig obehindrat mellan olika stilar och material, som till exempel trä, plexiglas, metall, trä och Corian. Den ena möblen kan se ut som en high-tech framtidsinredning medan nästa kan passa bättre i en bohemisk atmosfär. Anki överraskar varje gång hon skapar något nytt.

Som de här till exempel. Makalöst snygga ljusstakar Holy är det senaste tillskottet i Ankis allt ökande utbud av design . De ser kanske wobbliga ut, men jag kan garantera att de står hur stadigt som helst tack vare att de är tillverkade i gediget trä rakt igenom. Alltså ingen möbel (jo, för detta är faktiskt en möbel) man rubbar på i första taget.

Till och med en hund får ta i för att välta de allra största ljusstakarna i samlingen. Den mindre varianten är minst lika snygg och passar oss som inte har pengarna som krävs för  att pryda hemmet med en Holy Grande. Anki är fin hon! Hon tänker på oss alla 🙂

Med ett litet bildspel ska jag visa några produkter som Anki har formgivit genom åren. Här Squeeze från 1995.

Soffgruppen Kennedy från 2000.

Vasen Bombay från 2002.

Lampa Jimi (döpt efter Jimi Hendrix) 2005

Lampa Reef 2005.

Bord Prince of Slide 2010

Stol Perfo lounge 2009

Perfo stool 2009

Bokhylla Messiah 2001

Krok Spike 2007


Det otroligt stilfulla bordet Deer från 2009 faller mig i smaken.

Småhyllor Not 2001. Messiah har ynglat av sig.

Två varianter av skåpet Snake från 2009. Snygga va??!!

Det lilla vägghängda skåpet – Box Mirror Cabinet – ur serien Box tar nästan ingen plats alls. Kan med fördel användas i badrummet.

Det var ett axplock ur Ankis digra samling.  2008 fick hon som en av 17 formgivare vara med i Pascale Cottard-Olsons (ägare till Gallery Pascale)samlingsverk 17 Swedish Designers chez Pascale. ”Bakom dessa inspirerande formgivarporträtt står några av våra mest välrenommerade designskribenter: Ulf Beckman, Dan Gordon, Hedvig Hedqvist, Lotta Lewenhaupt och Rebecka Tarschys.”

Julklappstips för den designintresserade 🙂

Anki Gneib har sin studio – Area 41 – på Riddargatan 41 i Stockholm. Den delar hon med 3 designers, en arkitekt och en fotograf. Om ni är intresserade av hennes formgivning och undrar över något kan ni hitta henne där, eller kontakta henne via hemsidan 

Nästa inlägg blir en lustig historia som handlar om Holys heliga resa från den finländska urskogen till Stockholms allra finaste kvarter. Ha en skön helg!Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.