Gnistrande Glittrande Glas

Jag älskar glas i alla dess former och därför blir jag så glad varje gång jag får en pressinbjudan till Orrefors/Kosta Boda. Förutom att få ljuvliga presentationer av nya kollektioner kan jag ströva omkring och titta och (måste erkännas) känna och bara förundras över detta fantastiska sköra men ändå starka material. I förra veckan var vi en samling nyfikna journalister som fick ta del av 2011 års ganska omfattande kollektion. Jag börjar med min favorit Åsa Jungnelius som ständigt har könsroller som inspiration. Här är martiniglas for ”him and her”, glasen heter Make Up och för mig blir det en trippel glädje eftersom jag är mycket förtjust i glas, Åsa och en torr Drajja. Värt att notera är att läppavtrycket är Åsas eget. 3 000 kronor styck och finns i begränsad upplaga, 300 st.
Egentligen borde jag börja med en presentation av serien Hills av Jakob Solgren som är Kosta Bodas allra nyaste designer, men Åsa ligger mig varmt om hjärtat så han får ta en andra plats här. Jakob har fått ett projektuppdrag och hans ljusstakar Hills har bulliga och mulliga former som funkar bra även som skulpturer. Tänk moln i pastellfärger, passar överallt, och visa mig den unge som skulle nobba de sköna och färgglada figurerna.
Och se här! Vill haaaaaa! Dessa vackra kvinnofigurer heter Amazonas och är designade av Kjell Engman. De tillhör den exklusiva lilla skaran av Kosta Bodas ”Limited Edition” och finns bara i 60 exemplar. Skynda skynda! För de kommer garanterat att ta slut snabbt. 18 000 kronor.
Ludvig Löfgren har en förmåga att skapa udda och ibland lustiga glasföremål. Här är en liten jungfru med lampa i, Blue Hawaii finns i 100 ex och kostar 5 000 kronor.
Dessutom har han designat ett gäng djur som tillhör gruppen My Wide Life. Personligen är jag mer för det stilrena men kan inte motstå denna brokiga samling. Pris från 1 200 kronor.
Ulrika Hydman-Vallien har formgett en grupp skålar som alla skiljer sig lite från varandra eftersom de är formade och målade för hand. Serien heter Happy Going och jag är helt bedårad av de vackra färgerna. 599 kronor styck.
Verde av Göran Wärff är en vas och en skål i klart glas med accenter i grönt, därav namnet. Lustfyllt och harmoniskt och mycket vackert. Pris från 3 900 kronor.
Och så måste jag ju få visa skålar + vaser ur serien Crystal Dance av Lena Bergström. Detta är glas i sin allra renaste form och jag kan inte se mig mätt på dem. De spiralformade skårorna gör att föremålen verkar leva sina egna liv. Från 1 600 kronor.
Denna lilla skulptur av Göran Wärff finns i en upplaga om 200 och tillhör serien Memories. Med sin kantighet är den skön att ta på (även om man natruligtvis inte ska pilla för mycket på föremål av glas!). 4 500 kronor.
Ulrika Hydman-Valliens serie Open Minds från 1986 har fått tillökning i form av en lite lyxigare vas i guld. Den kostar 2 500 kronor.
Sist men inte minst vill jag presentera vaser ur serien Innocence av Erika Lagerbielke. De är otroligt vackra och skimrar i en diffus blå färg. Alla borde ha en hemma. Innocencevaserna har syskon i andra färger som heter Desire (i rosa) och Simplicity (i grönt). Limiterad upplaga om 60 (den stora), 11 000 kronor samt 200 (den lilla), 5 000 kronor.
Jag vill avsluta med att nämna fotografen som har tagit porträttet av Sighsten Herrgård som jag hade med i mitt förra inlägg. Som en anonym läsare så riktigt påpekade hade jag ju glömt det. Han heter Ralf Turander.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.