Formex 2012 – ett urval

Ännu en Formexmässa (den tredje sedan jag startade den här bloggen) gick av stapeln i förra veckan. Som vanligt finns där godbitar bland allt skräpet, men det gäller att ha tålamod och beta av montrarna med stor koncentration för att hitta dem. Godbitarna alltså…..

Det märkliga är att det alltid är vackert väder när press, utställare och formgivare samlas till den traditionella frukosten. Med stora fönster som släpper in massor av solsken kan man inte annat än bli lite uppsluppen. Årets ”frukostrum” hade designats av Note Design Studio. Utställningen heter ”Below the snow”, och Johannes Carlström berättade för oss att de från början var inne på en spirande vår, men beslöt sig istället för att visa att där under snötäcket och mörkret (där groende skott och vissnande väster samsas) ligger det en vår och bara väntar på att få släppas ut. Omättade pasteller, svärta, dimma samt en och annan färgklick fick representera januarivåren.

Very nice indeed!

Mitt första inlägg kommer att handla om Young Designers, vilket är den mest spännande delen av mässan. Jag bara måste få dela med mig av några av de innovativa unga formgivare som Sverige har att erbjuda.

Cecilia Dreyfert hade fått det den ärorika uppgiften att designa området för Young Designers inklusive caféet. Det var en stor yta som omgavs av ett blått och aningen transparant draperi. Tanken var att det skulle vara mysigt och ombonat men att man ändå skulle känna sig som en del av det som fanns utanför. Nu var ”rummet” lite väl stort för att vara mysigt, men tanken var god. Och allting där inne var väldigt blått…

 

 

 

 

 

Jimmi Brunstorp har formgivit en stol – Feel Now – som inte ser ut som vi är vana vid. Den har bara två ben och genom att sitta på den stimulerar man ryggmuskulaturen, bålen, benen, blodcirkulationen samt balans och kroppskontroll. Jo jag tackar jag! Funkar faktiskt, även om jag vill avråda er från att vippa på den…

Som ni vet vid det här laget är jag nästan överdrivet förtjust i allt som har med Återvinning, Fairtrade och Sustainability att göra. Därför faller den här tjejen mig på läppen! Ida Överby är Crème de la Crème som tillverkar spännade produkter av gamla koppar och fat.

Och ibland gör hon fina skålar med hjälp av en smula betong.

Puzzled by art är ett innovativt koncept som alla utgår från konstnären Lisa Lings oljemålningar. Brickor och kuddfodral har delmotiv ur hennes tavlor. Tillsammans bildar de sedan en helhet. Snyggt både helt och delat. Här sitter hon med sin lilla bebis Stefan.

Currysmatic Design visade enkla och stilrena produkter. Man kan säga att svensk och finsk design möter indiskt material i form av coconut wood. Eldsjälen är en indisk kille som heter Biju Nair och han har studerat design och arkitektur i såväl Sverige som Finland.

Mässans i särklass snyggaste skåp har skapats av möbelsnickare & designer Heidi Winnberg. Hon kallar sig Heidisnickare och har gjort flera skitsnygga möbler som är en fushion mellan femtiotal och nutid. Asså jag säger bara det! Sååå otroligt snygga grejer, ni  måste kolla in hennes hemsida! Eftersom hon tillhör gruppen Young Designers är hennes samling ännu så länge liten, men väl så naggande god. Ge henne några år så ska ni nog få se att hennes alster sprider sig långt utanför Sveriges gränser!

Mini Empire grundades av Jenny von Döbeln så sent som 2010. Hon är illustratören och konstnären som har låtit sina mönster ta över textilier och tapeter. Jättefina! Och det skulle inte förvåna mig om hon blir nästa kvinna att få designa tyger för Åhléns.

Nutid Design är ”hard to miss”. Företaget startades 2009 och drivs av möbelsnickaren Peter Nilsson och formgivaren Camilla Ullberg som till vänster visar hur enkelt man sätter ihop den coola ljusstaken. Deras möbler och accessorarer genomsyras av en tidslös elegans.

Ni kanske minns deras första produkt, soffbordet Bend It, med svart kärna och slitstark vit yta.

Sist men inte minst ska jag visa några nya spännande produkter av Isabel Ersa Hallerstedt som till vänster visar upp ännu ett av sina egensinniga möbler. Visst är det lite Alice i underlandet-känsla över skåpet. I mars förra året bloggade jag om henne och två av hennes formgivande vänner under inlägget Metamorfoser (gå in och kika vetja!). Då hade de en liten utställning på Designgalleriet. Isabel driver företaget Ersa of Sweden där alla produkter är tillverkade i nära samarbete med svenska hantverkare och producenter.

Av koppar- eller stålplåt har hon designat fiffiga värmeljusstakar och taklampor, In Between Collection. Inspirationen kommer från keltiska mönster och ljusstakarna levereras platta och böjs till rätt form av användaren. De små benen som viks ut tillåter luft att passera under så att underlaget inte blir för varmt. Hålen bildar häftiga skuggeffekter. Till höger en pendelarmatur i samma stuk, men den kommer färdigvikt :-).

1. Köp 2. Vik ihop 3. Ställ ut på lämplig plats. Lätt som en plätt!

Dessutom har Isabel utökat sin Celtic Collection. Aideen (betyder flamma på skotsk gäliska) är en lillasyster till Leus-Mara och Aonachd. Nu är det blockljus som får äran att stå i centrum.

           Leus-Mara (fackla på gäliska)               Aonachd (enhet på gäliska)

Hoppas ni har fått lite inspiration till mans. Det kommer fler inlägg om Formex i dagarna så stay tuned! Och för alla er som känner er lite gamla och vintergrå så kan jag upplysa er om att ”age is just a number”. Tjingeling!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.