Form-idabl-ex

Förra helgen gick Sveriges allra mesta pryttelmässa av stapeln igen ute i Älvsjö – Formex. Det är en veritabel skattkammare för stort som smått, och det gäller att ha fokus så man hittar de där juvelerna som lätt kommer bort i myllret av montrar.  Några av montrarna är fullkomligen belamrade av ….. ja …..ni som var där vet och ni som inte var där kan kanske tänka er….men som tur är finns det något för alla smaker. Det var svårt att välja mellan alla fina saker, men eftersom man ju faktiskt bör hejda sitt ha-begär emellanåt har jag plockat ut några fina prylar som kan bli ett snyggt tillskott till det egna hemmet. Det gamla anrika porslinsföretaget Hackefors – etabl. 1929 – har piffat upp sig och ingått i samarbete med bland andra Jarl Fernaeus som har dekorerat den gammaldags typiska kaffeservisen med ett vilt och mycket modernt möster. Det har fått det passande namnet Actiongraphs. Visst är det en spännande fusion?

En annat färgglatt företag är Ljungbergs Textiltryck som har handtryckt exklusiva tyger sedan fyrtiotalet och har stora namn i sitt sortiment, som Viola Gråsten, Stig Lindberg med flera. Nu är de stolta över att presentera en kollektion om tre tyger designade av ingen mindre än den mångfacetterade Ernst Kirchsteiger. Så här glada var Ljungbergstjejerna Titti och Ammi över att få visa kollektionen.
Mönstren trycks på två olika vävar, dels på ekologisk bomullsrips och dels på lin. Håll med om att det ligger en viss Svenskt Tenn-känsla över tygerna!
”Längtans trädgård”
”Humle”
”Ringblomma”
Ett annan spännande monter tillhörde de för mig okända konstnärerna Lisbeth Malm & Björn Gimstedt. De tillverkar brukskonst med betoning på KONST. Samarbetet bygger på respekt av varandras uttryck. Ibland får järnet styra, andra gånger spelar glaset huvudrollen. Kanske inte de allra mest praktiska hyllor och småbord men ack så vackra! Järn och glas är en fantastisk kombination tycker jag. Här är ett litet urval.
Normann Copenhagen förnekar sig aldrig. Alltid lika påhittiga hade de naturligtvis lite coola grejer utställda.
Mattan Dahlia är designad av Claydies och finns i tre storlekar: omkrets 100 cm, 130 cm & 200 cm. Finns att få i blått, gult eller rött. WOW! Älskar runda mattor!
De presenterade även sina fina salt- och pepparkar i kork och porslin. Kork är ett material som är alldeles för underskattat enligt min mening. Design: Ulik.
Stolen Valdemar går inte av för hackor, den är designad av Martin Kechayas & Christian Nørgaard och finns att få i ett gäng olika färger.
Danska Wauw design är kanske inte så kända men de gör vackert lergods. Alla produkter är ett resultat av ett nära samarbete mellan Sussi Krull och Maranke de Vos. Kollektionen Crystal är en serie vaser som alla har sin unika glasering. Songlines är den vita serien skålar i porslin med transparant glasering.
Crystal
Songlines
Mina nära vänner som driver Dekor of the Future hade en oerhört välbesökt monter. Varför? Jo, de har i samarbete med Maria Montazami designat tofsar i alla upptänkliga former och färger. Svenskarna har plötsligt blivit helt tofstokiga!
Born In Sweden är ett ungt företag som består av en mix av (enligt dem själva) ”flamboyant individuals who see and do things differently”. Det är härligt med den unga råa energi som dagens unga formgivare bubblar av! Här tuffa strömlinjeformade brevlådor som finns i tio bjärta kulörer, Formgivna av Pascal Charmolu.
Vem vill inte ha den här fina vattenkannan hemma? I motsats till de där fula i plast som de flesta av oss har hemma (och som man gömmer undan) kan den här stå väl synlig. Även den designad av Pascal Charmolu. Kannan vann för övrigt ett prestigefyllt designpris i Tyskland 2010.
Jag vet inte hur det är med er, men jag är oerhört djurkär och matar gärna fåglar så fort jag får chansen. Här är en behållare för fågelfrön som enkelt fästes på ett fönster eller annan plan yta tack vare smarta sugkoppar. Design Pascal Charmolu och även denna har vunnit pris.
Vi börjar närma oss slutet för den här gången och sist men inte minst ska jag slå ett slag för tjejerna och killarna som ställde ut i B-hallens Young Designers (fast jag här har valt att visa enbart kvinnliga designers). Det är alltid lika spännande och inspirerande att kika in där och denna gång var inget undantag. Där träffade jag Britta Teleman, Kajsa Willner, Sofia Ohlsson & Charlotte Elsner som ingår i designgruppen Objecthoods. Den startades i oktober 2010 och fungerar som en gemensam bakgård(hood) för ett gäng glada formgivare. Tjejerna vill skapa hållbara historier och intressantare bakgårdar. Här en hylla som jag förälskade mig i.
Cecilia Dreyfert skapar udda smycken av slantar. Det vackra halsbandet är gjort av äkta 10-kronorsmynt, det gick åt en del….
Så är vi slutligen framme hos tjejerna Lina Lagströms och Elin Wiktorssons monter. De har tillverkat fiffiga upphängningsanordningar. I like!
Lina och Elin är fulla av iver inför framtiden och jag har en känsla av att vi kommer få se mycket mer av dem och deras alster! Gott gry!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.