Färgglatt

Formexmässan sprang jag på en kär gammal vän från min barndom. Jag hade totalt glömt bort den roliga figuren som hängde i en spiral från taket och gungade som om den hade ett eget liv, så när jag fick se en hel monter full av dem flödade en massa gamla minnen tillbaka. Jag pratar naturligtvis om Hoptimisten.

Personligen trodde jag att figurerna hade dött ut för länge sedan, det är trots allt cirka 40 år sedan jag såg en senast, men tji vad jag bedrog mig! Inte nog med att de i allra högsta grad lever och har hälsan, de har ynglat av sig och finns nu i alla tänkbara varianter, färger och mönster.

 

Historien om den populära lille figuren lyder som följer: 1968 föddes den allra första Hoptimisten, designad av den danske möbelformgivaren Gustav Ehrenreich (1917-1984). Den blev snabbt populär och hade sin största produktion mellan åren 1968 och 1974. Därefter blev det tyst länge länge….ända fram tills nu då textildesigner Lotte Steffensen i samarbete med Jørn Ehrenreich (son till Gustav) återupptog tillverkningen av den lille dansken. De anser att det är av yttersta vikt att figuren blir så autentisk som möjligt för att respektera minnet av skaparen. Tyngdpunkten ligger på högklassig dansk design som självklart är producerad i Danmark.

 

 

När jag ändå är inne på ämnet glada färger så vill jag här slå ett slag för Happy Socks som i snart tre års tid har roat vuxna män och kvinnor med strumpor i glättiga mönster och färger. Happy Socks drivs av två extremt driftiga killar – Viktor Tell & Mikael Söderlindh.

 

 

Företaget föddes i april 2008: Viktor redan hade kommit på det skojiga namnet Happy Socks och killarnas idé var att profilera sig på att sälja modestrumpor, något som ingen i världen hade tänkt på tidigare. Strumpor har ju faktiskt ingen självklar plats i den stora modeindustrin, de är bara något man måste ha på fötterna, och det var detta lilla tomrum som killarna bestämde sig för att fylla. När de väl hade utarbetat sin plan och undersökt marknaden insåg de att detta var ju helt fantastiskt och skred omedelbart till verket. Ett år senare hade de knappt sovit en blund utan slitit som djur med resor, mässor, återförsäljare, pr med mycket mera. De gick själva in med kapital och började producera sina egendesignade (Viktor) strumpor på en fabrik i Turkiet. I begynnelsen låg de på ett stort lager om 60 000 strumpor, eftersom detta är förbrukningsvaror som tar slut fort. Då duger det inte att ha långa leveranstider, inte om man vill lyckas som varumärke.

 

Historien om Happy Socks är en riktig svensk framgångssaga, på två och ett halvt år har de gått från två till sexton personer som jobbar heltid med detta. Personalen har ynnesten att få sitta i fantastiska lokaler på Södermalm i Stockholm vilket säkerligen får kreativiteten att flöda. Snacka om kvalitet!

Ryktet om de originella vuxenstrumporna har spridits som en löpeld tack vare bloggare världen över och nu säljs Happy Socks i över fyrtio länder. Snart kryper strumporna uppåt låren för att bli till strumpbyxor, men det är ett annat kapitel.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.