Evitas Kammare slår ett slag för Malmstensbutiken

Malmstens anrika butik är något av ett landsmärke i Stockholm, där den har legat på Strandvägen sedan urminnes tider. Tre generationer har vårdat varumärket ömt och möbler och accessoarer är välkända inte bara i Sverige utan långt utanför våra gränser.Butiken är ljuvlig! Stor som en fin Östermalmsvåning och otroligt hemtrevlig, jag skulle kunna flytta in imorgon och aldrig mer sakna mitt fina hem i Vasastan.

Malmstensbutiken grundades av Carl Malmsten 1940.  Med naturen som sin mästare skapade han sin banbrytande moderna möbelform.

Jag citerar: Carl Malmsten (1888-1952) föddes och växte upp i kvarteren runt Grand Hotel (grundat av hans franske morfar) och Nationalmuseum. Han kom från en högborgelig miljö där han förväntades välja en akademisk bana, men Carl ville skapa med sina händer och utvecklade ett brinnande intresse för svenskt hantverk.

Genombrottet kom 1916 då han vann tävlingen om möbler till Stockholms Stadshus. Flera större utställningar följde: Liljevalchs 1917, Världsutställmingen i Paris 1925, Metropolitan Museum i New York 1927 samt Stockholmsutställningen 1930.

Därefter kom internationella uppdrag för exempelvis Hotel Waldorf Astoria i New York samt för FN i Genève & New York. 1936 fick Carl Malmsten professorstitel för sina insatser inom svensk design och konsthantverk.

Malmsten grundade två fortfarande två högst verksamma skolor: 1930 – Verkstadsskolan, nuvarande Carl Malmsten Furniture Studies, och – 1960 CapellagårdenÖland. De räknas idag till Skandinaviens viktigaste hantverksutbildningar. Genom skolorna förs Carl Malmstens lära vidare och utvecklas. Mer om denne otroligt produktive man finns att läsa på hemsidan.

På Malmstensskolan har Sara Åkersén (längst till vänster) studerat och jag hade äran att skriva en artikel om henne för Vårt Nya Hem när hon – innan hon ens hade gått ut – fick sina häftiga pallar utställda på Möbelmässan i Stockholm för ett par år sedan. Numera är hon anställd i butiken samtidigt som hon har tid över att utöva sin design. Dessutom har Sara precis blivit mamma och jag kan inte låta bli att undra: Hur har hon tid?????

Och så här ser de ut, även lampan fick mycket uppmärksamhet!

Det kanske är på hennes initiativ som Malmstensbutiken är så barnvänlig…

På det mingel jag var på för ett tag sedan presenterades bland annat det gotländska varumärket G.A.D. som bara det är en spännande historia. Så spännande att det ska få ett alldeles eget inlägg snart. Här deras bokhylla som man kan pussla ihop efter eget tycke och smak 🙂

Den före detta IT-killen Kristian Eriksson grundade G.A.D. och han var på plats för att berätta lite om sin design, men som sagt; om det ska jag skriva om i ett annat inlägg. Möblerna är supersnygga i all sin enkelhet och passar förträffligt i Malmstens butik.

G.A.D.’s numera kända sideboard med skiva av betong – läckert!

Jerk Malmsten förvaltar arvet och upprätthåller tappert familjetraditionen.

Det var det för idag. Nu är jag i Oslo, men även det en annan historia!


 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.