Evitas Kammare öppnar härmed sina portar för alla och envar.

Och för att fira detta tänkte jag hedra minnet av entreprenören, designern och pr-geniet Sighsten Herrgård som skulle ha fyllt 68 år den 8 januari. Nu blev han tyvärr inte mer än 46 år, då han slets från jordelivet som en av de första att drabbas av AIDS i Sverige. Jag hade personligen inte äran att få känna mannen men jag har många bekanta som kan vittna om hans storslagenhet. Sighsten är mest känd för att ha designat Unisexkollektionen (1967), men vad många inte vet är att han främst utmärkte sig som ett socialt geni som lyckades med konsten att vara överallt samtidigt. Han var en arbetsnarkoman i ständig rörelse och engagerade många människor i sina olika projekt. Sigge hade en viktig plats i 60-70- och 80-talens Stockholm. Vid ett tillfälle blev han utnämnd som Sveriges andra mest kända person(bara kungen kom före) och det var han som myntade de av kändisarna så eftertraktansvärda A- och B-listorna.
Foto:Ralf Turander
I november förra året återlanserades hans tre glasögonbågar som ursprungligen designades i början av sjuttiotalet för Skaga. Scandinavian Eyewear har plockat fram dessa juveler ur gömmorna har låtit Sighsten bli den nya retrodesignern i serien Skaga Originals. Jag tycker de är supercoola och bågarna finns att få tag på hos utvalda kvalitetsoptiker över hela landet, rekommenderat pris 2 400 kr. Här har vi modellen Capricorn.
Och här Leo.
och så Castor som är min personliga favorit.
Många frågade sig varifrån han fick sin vidunderliga energi, och jag tror att jag har ett litet hum. Han sade i den bok han tillsammans med Carl Otto Werkelid skrev i slutet av sitt liv att:
”Jag har trott på det jag gjort, har vetat vad jag gjorde; gör man det kan man hålla ut ganska ensam, då behöver man inte det stöd många kanske tror att man är beroende av.”
Boken ”Sighsten” återutgavs i pocketform så sent som 2009. Spring och köp! Det är ett härligt stycke svensk design- och entreprenörshistoria.
1987 trädde Sighsten Herrgård ut i media och berättade att han var hivsmittad. Eftersom det var så tidigt i sjukdomens historia kan man säga att han gav AIDS ett ansikte. Detta ledde till att en grupp av Sighstens nära vänner, med Alexandra Charles som initiativtagare, bildade stiftelsen Sighstens Vänner Mot AIDS. Redan från början samarbetade man med Noaks Ark/Röda Korset.
Sighsten Herrgård 8 januari 1943 – 20 november 1989 R.I.P.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Evitas Kammare öppnar härmed sina portar för alla och envar.

 1. Anonym skriver:

  Men kära Eva,
  Nu glömde du lite väsentligheter: den mycket snygga bilden av Sighsten är tagen av Ralf Turander.

 2. Tora skriver:

  Ja! Vad kul att du startat en blogg! Ska bli kul att läsa:)

  Intressant stycke, lärde mig mycket!
  Jag tycker att de sista brillorna är riktigt snygga!

  Puss o kram <3

Kommentarer inaktiverade.