Ett litet instick för konstälskare

Häromdagen var jag på en visning på Auktionsverket som presenterade drygt 500 konstverk och föremål ur en samling tillhörande en enda person – Kjell Hemmingsson. Han är en småländsk entreprenör och sågverksägare som sadlade om och blev konsthandlare i hufvudstaden på nittiotalet. Det påstås att han ska flytta utomlands och därför säljer hela sin samling.

Stolen Eldorado är en av fyra Mats Theselius som är till salu.

T.v.  Jens FängeLiten målning med drink. T.h. Paul FischerBlomstermarknad i Köpenhamn.

Två urläckra byråer signerade Bengt Rosenström. De är båda nyproducerade. Det röda heter Stockholm och tillverkades 2006. Det vita heter Rammsjö och skapades så sent som 2010. Ni får utsäkta att de ser lite skeva ut; det är inte fel på era ögon, mina kamera har en förmåga att förvränga raka linjer….

Mats Bergstrand berättade animerat om Halmstadsgruppen som var en liten ”posse” konstnärer som grundades 1929 och höll ihop ända till 1979 då en av medlemmarna – Stellan Mörner – gick ur tiden. De övriga fem var: Sven Jonson, bröderna Axel & Erik Olson, Waldemar Lorentzon och Esaias Thorén. De var alla kubister och införde surrealismen till Sverige på trettiotalet. Gösta Adrian-Nilsson (den store GAN) var något av en mentor för de unga konstnärerna och framträdde ofta som deras talesperson.

         

  T.v. Sven JonsonKomposition med hand. T.h. Esaias ThorénDiskuskastaren.

En klar favorit: Erik OlsonSvart ros. Personligen är jag väldigt förtjust i den här sortens måleri, och efter att ha sett en mäktig utställning med GAN på Waldemarsudde  har jag frossat i kubismen och surrealismen.

        

T.v. Esaias ThorénKomposition med gitarr, vas och liljekonvalj. T.h. Axel OlsonSoluppgång över akterdäck.

Och här ser vi några till….

Ulrika Ruding är en annan expert på Auktionsverket som berättade inspirerat om keramikern och skulptören Hans Hedberg som har skapat vindruvorna, äpplet + ägget på skrivbordet. Han var verksam under hela 1900-talet och dog 2007, några få månader innan han skulle ha fyllt 90 år – sicken osis! Det finns ett antal frukter och ägg i olika storlekar till salu.

         

Visst är de fina! Jag är inte så mycket för prydnadsföremål, men ett ägg eller två skulle lätt få plats hemma hos mig 🙂

Naturligtvis finns där en hel massa annan konst. Här är två stora fantasifulla tavlor av Karl Axel Pehrson. T.v. Idroce – Sydvästtoppen och t.h. Catharina Nymphaeqidea.

Och ingen konstälskare är väl värd sitt namn utan en Zorn i samlingen….

…eller en Dardel….denna heter Cissi Olsson som Anitra i Peer Gynt från 1936.

Eftersom vi ändå är inne på halvnakna fruntimmer tycker jag denna otroligt sköna tavla av Kalle Andersson är värd sin plats bland de stora namnen. Den heter Grisslehamn från 1907. Dessutom har den ett hyfsat utropspris, 15 000 – 20 000 kronor.

Ralph Riltons målning Lindebarn föll mig i smaken.

Jag visar inte så många inredningsföremål, men den här roliga lampan måste bara få vara med! Axel Enoch Bomans bordslampa (2 stycken) som han designade för Orrefors 1915. De är 72,5 cm höga och utropspriset är häftigt: 175 000 – 200 000 kronor/styck.

En golvvas signerad Corneille Treigny 2004 av lergods, 64 cm hög. Trots att den är lite väl grov för min smak kunde jag inte låta bli att tycka om den.

En hel del vackert glas väntar också på att byta hem. Nils Landberg har formgett dessa vackra skapelser som man knappast bjuder på vin i, de är närmare en halv meter höga.

T.v. Pelle Åberg Livet på torget och t.h. Peter Dahl såklart (who else?) Erotisk scen.

           

T.v. Arvid Fougstedt La Rotonde – Kisling på persimssion. T.h. Ivan Ivarson Gata i St Georges de Didonne.

Jag avslutar mitt låååånga inlägg för dagen med ytterligare två fantastiska målningar av Halmstadsgruppen. Erik Olson Arabesk III. Det sägs att han kastade handsken på bordet, målade av den och sedan vände han upp och ner på tavlan och VIPS! så blev den svenska surrealismen född.

Slutligen: gillar man den här eller gillar man den ännu mer? Ja tack, skulle passa förträffligt hemma hos mig i mitt röd-vita vardagsrum 🙂 Målningen Dansöser av Esaias Thorén är ett av dragplåstren till auktionen och ropas ut för cirka en miljon kronor.

Visningen på Nybrogatan 32 i Stockholm pågår till den 12 mars och auktionen går av stapeln i hela två dagar eftersom samlingen är så omfattande – så kika in på Auktionsverket den 13 och 14 mars om ni har spenderbyxorna på. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.