En sann konstnär – Ulf Rollof

Idag ska jag berätta lite om en kär gammal vän som jag inte hade sett på hundra (nåja) år då jag plötsligt sprang på honom under ett besök på Moderna Museets senaste fotoutställning En annan historia: Skrivet i ljus. Utställningen är den tredje och sista delen i en samling fotografier som i februari började med I kamerans våld, som presenterar samtida fotobaserad konst. Andra delen, som visar perioden 1920 – 1980, öppnade i april och kallas Se världen! Skrivet i ljus presenterar en samling foton från fotografins allra tidigaste barndom (1840 – 1930), här lyfts pionjärerna inom fotokonsten fram. Det är verkligen spännande att se!

Ur serien ”Gymnastik” 1875. På den tiden var det brukligt att gymnasterna var nakna – kläder ansågs vara i vägen…. Foto: Jonas Malmberg

Greta Garbo 1926. Foto: Henry B Goodwin

Konditor 1928. Foto: August Sander

Utan titel 1860. Foto: Oscar Gustave Rejlander

Henry Taylor 1867. Brittisk författare och dramatiker. Foto: Julia Margaret Cameron.

Mitt i allt detta dök Ulf Rollof upp. Han är mest känd för sina speciella installationer, även om han också har skapat fotokonst, målningar och annat stort och smått – en riktig multibegåvning alltså 🙂

Foto: Moderna Museet/Åsa Lundén

Ulf har en hel sal för sig själv och där ställer han ut en installation såväl som fotografier och tre superhäftiga triptyker. Nedan är två av dem.

Serien heter RGB och jag citerar Iris Müller-Westermann, curator på museet: ” De vackra, glänsande och släta ytorna har brutalt förstörts av välriktade revolverskott. Kulorna har gått igenom glaset och splittrat det. Men skotthålen som vid första ögonkastet verkar som ett resultat av något våldsamt, uppenbarar när man ser närmare en oväntad skönhet: bakom den slutna ytan, omgärdad av glasets strålformiga sprickor, får man syn på en öppning mot en okänd dimension. Den ligger visserligen i mörker, men skulle också kunna vara en utväg ur just detta märker.”

Jag älskar dem, och önskar mig en i julklapp…..någon….? Får be en bön till Tomten.

Installationen heter Madopark och består av två skyddsdörrar i stål, i den ena har det sprängts ett hål. Medopark är namnet på den medicin som öppnade dörren för Ulf tillbaka till livet efter en längre tids sjukdom då han var helt oförmögon att utöva sin konst. Den sprängda och öppna dörren markerar början på ett nytt kapitel, en ny början.

I fotoserien Sövd visas tio stycken tvådelade fotografier där konstnären parar ihop ett fotografi från en skulderoperation med en annan bild till ett diptyk. Den andra bilden tycks till en början inte ha något med operationen att göra. Det kan vara en interiör med en säng i ett slottsgemak, eller en bild med människor som använder sina friska armar. Efter en stunds betraktande uppenbaras hemliga förbindelser mellan bilderna. De är inte logiska utan kan vara likheter i form, färg eller komposition. Hur ser och läser vi egentligen världen runt omkring oss? Hmmmmm….spännande!

Ulf har gjort massor av spännande skapelser de senaste 30 åren och ett besök på hans hemsida är verkligen ett måste för er som är konstintresserade. Här har ni länken igen : www.rollof.com

Utställningarna på Moderna har precis börjat och håller på till och med januari 2012.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.