Designers på Biologiska

I februari fick 20 konstnärer/designers ställa ut sina alster på Biologiska museet, och det var en udda upplevelse. Konstnärer är ju ofta udda i sig och att implementera sina verk i den här miljön var ett excentriskt tilltag. Det hela blev minst sagt surrealistiskt! Kuratorer var Fredrik Färg, Emma Marga BlancheHanna Nova Beatrice. Alla 20 får inte vara med här men jag har plockat ut guldkornen.

En av deltagarna var industridesigner Jaim Telias som är en märklig figur, han är född i Chile men delade sin uppväxt mellan hemlandet och Israel. Numera bor han i Italien. Hans verk ”The Naked Chair” har en filosifi som lyder: ”Once apon a time, was a designer that wanted to create the most beautiful chair in the world, so beautiful that only true designers could see….” Kan ni se den?

Claudia Despres kommer från Kanada och tycker att fåglar ska ha alternativa bostäder. Hon designar även snygga möbler 🙂

Mark Braun är en kille som har varit rätt aktiv de senaste fem åren. På Biologiska visade han upp supersnygga karaffer med etsningar. Han har valt olika vattendrag genom Google Earth och lyckats överföra dem till glaset med hjälp av anrika företaget J & L Lobmeyr som har tillverkat handgjort glas i över 200 år. Jag tycker jättemycket om Marks karaffer och dessutom var han en ovanligt trevlig kille.

Ursnygga!

David Taylor är en skotsk svensk som har designat en ljusstake som ser lite ut som något ur min barndom – kan inte sätta fingret på vad, men den väcker något i mig. Den heter Candlestick Edition: Dot därför att den består av tre olika komponenter som ”samarbetar” med varandra. Tillverkad i silver, trä och mässing. Räven är inte hans, den tillhör museet och har säkert några år på nacken eftersom pälsen inte såg helt fluffig ut…

Bestick Flair av Jessika Källeskog.

Fraser Ross har gjort en konstig lampa som man tänder genom att blåsa in i ett litet hål i basen som är av trä. Han kallar den A breath of life och filosofin lyder:

This is an expedition involving the artificial study of plant life och han tycker att: Every living thing needs a home, plants change themselves to survive in their habit.

Den släcks snabbt så jag blev kvar ett tag och blåste och blåste och blåste…

Chiara Onida är en rolig tjej som har jobbat med ljudeffekter för film. Hon hade allehanda remmar och grejer som kunde framkalla de mest häpnadsveckande ljud. På museet visade hon upp karaff & glas – Incalmi – som kluckar när man häller/dricker ur dem. Det blir något slags vakuum när luften ska trängas med vätskan. Man får en förnimmelse av att sitta på en brygga och blicka ut över en sommarsjö. Eller så blir man bara kissnödig.

Jag avslutar med att visa två fantastiska tavlor som ser ut som målningar men faktiskt är fotografier av de begåvade tjejerna Sarah Cooper & Nina Gorfer. Konstverken är gigantiska och skulle pryda två hela väggar i mitt ganska stora vardagsrum. Dessa två + många fler kan ses på Gallery Christian Larsen på Hudiksvallsgatan 8 i Stockholm. Utställningen pågår till den 15 maj. Väl värd att ses!

Nu ska jag kila iväg till en pressträff på Fotografiska för att titta på foton av Albert Watson. Vi får dessutom ynnesten att höra honom själv berätta om sina verk. Tjingeling i vårsolen!


 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Designers på Biologiska

  1. Hi, I think your post is very interesting. How can I reach you for more discussing?

Kommentarer inaktiverade.