Design with a conscience

All design som har med samvetet att göra är bra design. I veckan presenterade NK sin pop up-butik som ligger nedanför trappan till NK Glas, Porslin & Kök. Det är en liten utställning om åtta produkter som alla talar till vårt samvete och jag blev väldigt varm om hjärtat! I ett nära samarbete mellan Pia Karlsson från NK och Stefan Nilsson och Trendgruppen har varje föremål studerats under lupp innan det har fått ta plats i den lilla, men ack så exklusiva, samlingen.

Sparbössor är i stort format som saknar tömningshål, man måste krossa flickan för att få ut pengarna. Något man inte gärna gör efter att ha betalat över 11 000 kronor. Inspirationen kommer ifrån dagens tiggare som oftast är män: hur skulle det kännas om en söt flicka satt och tiggde? Då kanske vi skulle tänka till lite extra!

        

Med hjälp av den svenska uppfinningen Solvatten kan man rena vatten med solens hjälp. Uppfinnaren Petra Wadström fick nyligen ett prestigefullt pris för sin revolutionerande uppfinning. Det fungerar så här: Man häller smutsigt vatten (direkt från floden, brunnen eller pölen) i dunken. Ett filter tar bort de värsta föroreningarna. Sedan öppnas behållaren på mitten så att solstrålarna når in genom ett plastlock, där hela spektrat av solens UV-strålar tillsammans med solljusets värme tar död på farliga bakterier och gör vattnet säkert att dricka. En riktigt solig dag nära ekvatorn är vattnet rent på två timmar, är det molnigt tar det ungefär det dubbla. En indikator slår om från arg röd gubbe till glad grön gubbe när vattnet är klart. En behållare rymmer tio liter och kan värma och rena vatten upp till tre gånger om dagen. Fantastiskt så säg??!!!

Tejp som kramas.

          

Stefan Nilsson och NK glas, porslin & köks egen Jörgen Eriksson berättar lite om samarbetet och projektet som ligger så himla rätt i tiden!

Serien ”Good china, Bad china” består av 14 eleganta vita tallrikar med budskap på. Designer Peter MacCann har använt sig av de sju dygderna samt de sju dödssynderna, så om man har en middag hemma kan man på detta sätt lämna förtäckta meddelanden till sina gäster 🙂 Jag röstar för dygderna! Visst mår vi alla bra av lite positiva tillrop!

Snygga dricksglas som ser ut som minimodeller av fat för giftigt avfall. När vi använder dem ska vi alltså sända en tanke till alla stackare i världen som inte har rent vatten att dricka.

Sängkläder som ser ut som kartongbitar. Här ska vi påminnas om alla stackars uteliggare runt om i världen som inte har någon annan  säng än en eländig kartongslamsa.

De roligaste produkterna är blomkrukor med pyttesmå figurer som alla har med illa upplysta parker att göra. Det handlar alltså om vad som händer i parken efter mörkrets inbrott, en tid på dygnet då många är rädda för att vistas bland grönskan. Här står en stackars man som har gått vilse.

Här idkar man homosexuellt umgänge, något som har pågått sedan urminnes tider.

Här blir en man rånad.

Dessa krukor finns i fyra varianter, och om ni vill se den fjärde får ni allt bege er till NK. Dessutom finns det ytterligare godbitar att ”sätta tänderna i”. Ni kommer förså vad jag menar….

Stefan Nilsson säger om pop up-butiken: ” Det känns intressant att kunna visa på alternativ design som skapar medvetenhet om att allt runt oss inte är så bra. Det är spännande att göra det här mitt under en vecka när hundratals designnyheter lanseras. Förhoppningsvis kan vi bidra med något positivt genom att uppmärksamma dessa frågor på detta sätt.”

Designveckan i Stockholm har etablerat sig som en av världens största designhändelser med en uppsjö av utställningar, mingel, aktiviteter och produktlanseringar. Stockholm Furniture Fair är den största av alla dessa happenings och den pågår för fullt just nu. Jag tittade in igår och såg massor av spännande formgivning, men det blir ett annat inlägg.

Appropå design….tänkte att dessa kunde pigga upp i vinterrusket. Tjingeling så länge!


 




Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.