Decor-land på Formland


Efter en deppig månad är jag mer än redo att bita tag i höstens alla design- och inredningsnyheter. Hungrig för jobb och allt som hör därtill åkte jag till Billund i Danmark i förra veckan där det bjöds på formmässa.

Formland  (18 – 21 augusti) anses som Skandinaviens största formmässa och är Danmarks svar på Formex, med pryttlar så det räcker och blir över. I motsats till vår svenska motsvarighet är Formland belägen i tolv mindre byggnader, vilket gör det lätt att ta sig runt eftersom man går ut innan man går in i nästa byggnad. Dessutom står det klart och tydligt vad som ställs ut var. Jag blev inte alls lika trött som jag blir på Formex, och hela mässan var klart mer överskådlig än vad jag är van vid. Dessutom är danskar ett osedvanligt sympatiskt folk – särskilt männen – som alltid har ett vänligt leende och en glimt i ögat till övers för en förvirrad tjej som jag. Eftersom jag alltid har kameran i högsta hugg går jag ofta vilse, men då fanns det alltid en stilig herre som mer än gärna hjälpte mig till rätta.

Dagen började naturligtvis med en ilsnabb flygresa, och efter en liten bussfärd slog vi oss ner för att avnjuta en härlig lunch. Fint sällskap hade vi vid bordet. ”Vi” är fem glada journalister från Stockholm som fann varandra under dagen.

Ylva, Lotta, Marit, Karin och Marie + jag glammade och stod i. Bara att få ha Sveriges mesta trendguru (förlåt Stefan!) Lotta Ahlvar med i gänget var en ynnest i sig! Det blev en livad dag.

Ansvarig för mässan var Lars Jespersen som alltid lika vänligt leende hjälpte oss med ditt och datt. När jag väl hade hittat tillbaka till de andra tyckte jag mig märka i en viss lättnad hos honom eftersom det var i hans sällskap jag hade försvunnit 🙂

Piet Hein Eek, som för de flesta invigda mest känd för sina ”Scrapwood” möbler (främst ett gigantsikt bord), öppnade mässan med att berätta om hur han kom på idén med att återanvända skräp som hade blivit kvar i den gamla fabrik på 2 500 kvm som han och hans designergäng hade tagit över. Fascinerande och kreativt, måste jag medge.

Bordet finns att beskåda på NK Inredning, och Piet har naturligtvis en uppsjö andra möbler i samma stil. Miljösmart kille det där!

Upcoming designers handlar förstås om innovativa framtida formgivare. Här står Michael Schougaard framför sitt lövtunna bord Mensa6, som är ett vackert exempel på en minimal konstruktion. Underredet går att ställa in lite hur som helst. Han är mycket stolt över att det är så tunt – ”slimmer than an iPad” – och lätt att stasha undan. Vi önskar honom all lycka i framtiden.

Mette Møjbæk Duedahl har gjort en serie kannor och muggar som hon rätt och slätt kallar för: Bodum Makeover. Jag citerar: ”By combining stoneware with plastic and wood, I’ve given the traditional French press coffee maker a makeover in both shape and expression.” Snyggt som fan.

 

Normann Copenhagen visade upp sina eleganta föremål på ett stilrent och innovativt sätt, några andra hängde på trenden. Lampan till höger såg jag första gången på Konstfacks vårutställning 2010. Den heter Favourite Things och är designad av Chen Karlsson.

 Formland är en oas av färger.


Plädar fanns det gott om. Både nedtonade i olika gråskalor såväl som hysteriskt färgglada. Själv är jag väldigt förtjust i dessa mjuka textilier, och kan tipsa om att en pläd alltid är en utmärkt present till en vän eller familjemedlem. Man kan bara inte ha för många av dem.

När snart vintern är inpå oss kan det vara skönt med lite värme i sängen innan man går och lägger sig. Det irländska företaget Avoca säljer allt möjligt mjukt och ulligt.           

Danska Nordal hade en gigantisk monter full av ovanliga möbler och andra inredningsföremål. Det är kul när man har tänkt till lite extra. Fåtöljen och den lilla soffan var som pricken över i.

Nu blir det inte mer för idag, men jag garanterar att fortsättning följer. Det är alltid svårt att sovra när man skriver om mässor, men det blir helt klart ett par inlägg om Formland till. Nedan är jag lost med ändå found, då jag blev inbjuden att sitta i hängstolen som finns att köpa på Urban Living. Skönt gung 🙂 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.