David LaChapelle

LaChapelle är känd över hela världen för sina glammiga, färgglada och ofta nakna fotografier av allehanda kändisar. Nu har han sin största utställning någonsin och det är ju en fjäder i hatten för Fotografiska som får äran att stå som värd för denna enorma tilldragelse. 3000 km av museet är fylld med Davids bilder, alla tre våningarna, och så kommer det att förbli till den tredje mars nästa år.

Utställningen heter Burning Beauty och visar bilder från olika delar av Davids nära 30 år långa karriär. En stor del av utställningen fokuserar på verk efter 2005 som är en del av hans självständiga, icke kommersiella projekt.

                         

På pressvisningen den 29 november var det knökfullt med journalister och jag som hade hoppats på att byta ett par ord med den store konstnären fick tji. Har faktiskt aldrig sett ett sådant uppbåd av pressfolk här förut. Det visar bara hur enormt populär LaChapelle är. Lucky him!

Oavsett vem han porträtterar blir det alltid ett spännande resultat. Bilderna är färgglada och klatschiga och får en närmast att tänka på serieteckningar och/eller målade porträtt. Inte så sällan har fotona något sexigt över sig…

 

…som till exempel Angelina Jolies vällustiga ansiktsuttryck.

Utställningen består av flera delar. Här står undertecknad i ett rum fullt av serpentiner. Konstfärdigt så det förslår och när jag tittade lite närmare: alldeles fantastiskt erotiskt. YES!

När man tittar lite närmare på ”serpentinerna” förstår man plötsligt varför. Men oroa er inte killar, det finns även kvinnokroppar!

En avdelning är fotografier av uttjänta vaxfigurer som David har grävt fram ur lådor på diverse vaxkabinett. Naturligtvis var de alla illa tilltygade och han pusslade ihop dem lite hur som haver för att sedan odödligförklara dåtidens kändisar på bild. Serien heter Still Life. Läskigt men man kan ändå inte sluta titta på de suggestiva bilderna. I samma lokal visas  även hans serie Last Supper som även de är trasiga vaxfigurer men med Kristusmotiv.

Något han är verkligt bra på är att fotografera världens mest eftertraktade kvinnor. Här är ett par…..

…och här är några till…

Men han har fler strängar på sin lyra än så. Ett rum består av allehanda collage där foton samsas med teckningar och annat smått och gott. Kreativitet lider David LaChapelle då sannerligen inte brist på!

Det är fler än jag som gillar dem. Här står en kille som heter Thomas och Gillar Mycket.

Här har man också byggt upp ett mycket märkligt ”tredimensionellt” pot purri av urklipp av en massa olika bilder i tre (eller var det fyra….hmm…?) led. Som klippdockor ungefär. Det var inte så lite dekadens över det konstverket.

     

David LaChapelle är en mycket vältalig man som gärna berättar om de olika bildserierna och talar väldigt öppet om sig själv och sina öden. Bland annat så gick många av hans nära och kära bort på åttiotalet då Aids kom till stan och skördade massvis med unga och gamla män. David var själv övertygad om att han skulle sälla sig till den skaran och bestämde sig för att skapa så mycket konst han bara kunde för att hinna skänka världen något innan han dog. Som tur var blev han skonad (något han själv verkar förvånad över) och det gav honom än mer kraft att använda sin talang till att visa oss både humor och allvar med sina bilder.

Andy Warhol fick upp ögonen för den unge LaChapelle på åttiotalet och plockade in honom som fotograf på Interview Magazine. Tack vare sina fantastiska bilder kom David att få uppdrag för prestigeladdade modetidningar som Italian & French Vogue, Vanity Fair med mera. Dessutom plåtade han för eftertraktansvärda (för mig ialla fall) Rolling Stone.

I sällskap hade han med sig den otroligt begåvade konstnären och modellen Gretchen Ryan. Hennes porträtt är snarlika Davids fotografier och själv har hon stått modell för honom mer än en gång. Gretchen är en vacker kvinna som blev förlamad efter en bilolycka i tonåren. Jag tycker absolut att ni ska gå in och titta på hennes hemsida. Där finns godis för ögonen 🙂

David har en serie som gör narr av amerikanernas matvanor. Den heter Inflatables.

Ja, då anser jag väl att jag börjar skönja slutet på detta extremlånga inlägg. Till vänster porträtteras Marc Almond och David Bowie på ett sätt som vi inte är helt vana vid att se dem.

David LaChapelle är uppvuxen på Hawaii, den lyckans osten (hmmm konstigt uttryck egentligen), och delar nu sin tid mellan LA och det vackra öriket. Jag kan inte annat än vara avundsjuk när jag tittar på vårt svenska väder utanför fönstret. David har numera helt slutat jobba med beställningsuppdrag och ägnar tiden åt alla sina konst- och fotoprojekt.

”När jag ser på mina bilder som sträcker sig över ett kvarts sekel är det många idéer och tankar som samlas. Några av dem är djupa, andra handlar om social problematik medan vissa är högst personliga. Här blandas mörker och förvirring med bilder som bara är roliga och fyllda med humor” säger David LaChapelle

Utställningen är så stor att man ska ta tid på sig. På vår lilla pressvisning hann man knappast se något så jag kommer definitivt gå dit igen och gärna tillbringa en hel dag med att titta på spännande bilder och även se den långa film som visas i ett av rummen. Ciao 🙂
 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.