Culinasia

För ett par veckor sedan traskade jag iväg till en liten tillställning på Vikingsun som har ett härligt showroom med kök. Denna dag handlade det om en presentation av en ny kokbok skriven av min gamle vän Robban Melin (fast han hette faktiskt Mårtensson på den tiden). Han är något av en veteran i Sverige med att laga och servera japansk mat och då i första hand Sushi. 2006 släppte han sin första kokbok som heter En Handbok Sushi.

Nu är det då dags för en uppföljare som inte bara avhandlar ämnet Sushi, utan bjuder på andra japanska läckerheter. Eller japansk husmanskost som Robban själv beskriver det.

Vi bjöds på några kulinariska munsbitar och stämningen var på topp i det hemtrevliga köket.

Robban brassade käk medan vi journalister fick en snabbkurs i Sake. Detta risvin som har tillverkats av japaner sedan urminnes tider har en hel vetenskap bakom sig!

                       

Det finns hur många sorter som helst, det är en vertitabel djungel för den som inte vet vad man ska gå efter i smak, sötma och lagringstid.

Sakeexperten och importören Åke Nordgren driver företaget Akebono unlimited och jobbar tillsammans med sin dotter Fixi Lindén, De höll ett otroligt underhållande anförande om Sakens ursprung.

Det var mycket information på kort tid, och eftersom vi småhuttade den enormt goda drycken föll det mesta ur huvudet ganska snabbt. Personligen gillar jag min sake varm och torr, men smaken är ju som baken. Somliga gillar den söt och kall. Åke är utnämnd till Sake Samurai av The Japanese Sake Brewery Samurai Council. Fint som snus! Kika in på hemsidan, där kommer ni lära er något ni definitivt inte visste förut.

Och så kan det se ut när man har blivit upphöjd! Det är en stor ära för en svensk!

Små hela bläckfiskar kanske ser läskiga ut men jag kan garantera att de smakar förträffligt!

Tallriksmodell à la Robban. Hur fräscht som helst, yummie.

Det var inte bara pressen som lät sig underhållas av den dynamiske Sake Samurajen. Johan och Gunilla Almling på Vikingsun tog en liten time-out från det hektiska arbetet.

Jag är helt såld på det inlagda sjögräset, skulle kunna trycka i mig hur mycket som helst, men denna dag fick jag tygla mig och nöjde mig med en liten tuva.

Den nya kokboken finns ute i handeln nu och jag rekommenderar den varmt. Jag tror att många av oss tycker det verkar svårt med japansk mat, men nu finns det alltså en bok som till och med en spis-analfabet kan förstå.

är exklusiva distributörer av många fina varumärken. De är mest kända för sina knivar men bär även en hel rad andra högt ansedda varumärken. Jag citerar:

”Vikingsun är ett trendskapande livsstilsföretag som tillhandahåller Sveriges vassaste knivsortiment och köksredskap, som ger den kvalitetsmedvetne glädje i köket.
Vikingsun utvecklar ständigt sortimentet i nära samarbete med svensk kockelit och knivakademien.
Vi syns i ledande media och vår hemsida ska locka och leda till avslut för våra återförsäljare som är ledande fackhandel, profilföretag samt restauranggrossister.”

Ord och inga visor från företaget som vet vad som behövs i ett väl fungerande kök.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.