Champagneprovning

Det har varit lite tyst här ett tag och det bror på att jag har varit ute och sett mig om i världen. Arbetet tog mig till en vecka på Mauritius för att jag ska ha ännu lite mer att skriva om i den förträffliga nya tidningen First Class Magazine (vars första nummer kom ut i dagarna).

Naturligtvis ska jag berätta mer om den fantastiskt vackra ön så småningom men jag ligger lite efter med annat som ska upp. Som till exempel en enkel liten champagneprovning som jag så flott blev inbjuden till för ett par veckor sedan 🙂

Herbert Gaugl driver Team Winemaster och bjöd in till exklusiv och mycket lorärik provning av sex olika sorters bubbel. Den samlade skaran intresserade deltagare fick dessutom en grundlig lektion i champagnens historia.

Vi fick var sitt papper där vi skulle fylla i Utseende, Doft, Smak och Sammanfattning av de olika vinerna och det var inte så lätt som man kan tro. Det dyraste och lyxigaste behöver inte nödvändigtvis vara det som faller en bäst i smaken.

     

Glada deltagare doftade och smuttade på sina smakprov. Herbert gav oss en gedigen genomgång av champagnen och dess öden och äventyr. Visste ni att den uppfanns av Monsieur Dom Perignon (född 1638 eller 39)? Nä, tänkte väl det.

Det finns 317 byar som odlar druvor för champagne (65 % är röda druvor minsann) varav 17 byar kör Grand Cru vilket är den absoluta toppskiktet för bubbel. Bättre kan man inte få och då kostar det därefter.

        

Herbert visade stor skicklighet i hanterandet av de dyra dropparna. Han har varit i branschen länge och en mer meriterad vinkännare får man nog leta länge efter.

Det här var våra sex flaskor för kvällen. Billigaste bubblet (mousserande) till vänster och dyraste till höger.

Se där ja! Så fick vi namn och pris på samtliga buteljer. Äkta fin champagne får jäsa två gånger, vilket ger drycken en lite djupare gyllene ton och kan smaka allt från bröd till nyduschad hund 🙂

Undertecknad hade klätt sig tjusigt kvällen till ära. Man kan ju inte dyka upp på en champagneprovning i vilka trasor som helst, eller hur?!

Tove och Åsa från Trendgruppen var oxå inbjudna. Vi fnittrade ikapp. Trendgruppen har ju skött den österikiska designlanseringen i Sverige, och Herbert var förstås ansvarig för deras inhemska viner. Det bloggade jag om för några veckor sedan – check out ”Österikisk Design Rockar Fett”.

Herbert och hans kollega Peder Molin unnar sig varsitt glas av det gyllene guldet:

Thank you for a job well done!
 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.