Au Au Auktionsverket

Imorse var det dags igen för en visning inför en auktion. Nu är det Auktionsverkets Moderna med skitsnygg design och åtråvärda tavlor som går under klubban den 24 och 25 oktober.

Som vanligt fick vi en liten rundvisning av experterna och det är lika kul varenda gång! Som att gå på museum fast ändå inte eftersom det kanske är once in a lifetime som man får se dessa föremål som snart hamnar i privat ägo. Ulrika Ruding presenterade bland annat familjen Granbergers – Granberger Collection – keramiksamling som verkligen inte går av för hackor. Den har till och med fått en alldeles egen katalog. Det stora skålfatet är skapat av Bernard Leach 1929 och har ett utrop på 30 – 40 000 kronor.

Massor och åter massor av keramikföremål från en rad mer eller mindre kända konstnärer pryder verkets lokaker och en hel del av dem är riktigt prisvärda!

Lena Rydén berättade lite om de olika konstnärerna bakom flera av de fina målningarna. Här fick vi till exempel veta en del om kubisten Otto G Carlsunds (1897-1948) livsöden.

Aktörerna, eller Les Acteurs, är en fabulös tavla (gillar formatet oxå) som har ett utrop på 3,5 – 4 miljoner kronor. Det är bara att tömma spargrisen 😀

Som vanligt dök min vän och kollega (fast han jobbar ju på Sveriges Radio) Alexander H Rauch Estreich upp och i vanlig ordning fick han posera för mig. Möbler, konsthantverk och målningar till trots behövs det en och annan levande själ med på bilderna för att få till den där fina helheten.

Marc Chagall x 2. Den vänstra är en heeelt magisk målning med inspiration hämtad ur ”Tusen och en natt”. Utrop 2,3 – 3 miljoner. Den högra – Les Coquelicots – är en färglitografi från 1949 utförd av Charles Sorlier men signerad och numrerad av Chagall himself. Utrop 60 – 70 000 kronor. Just den bilden har vi ju sett i många olika sammanhang.

Ett roligt litet brickbord i bonad björk och rödlack har två utdragbara brickbord. Design Otto Schulz 30-tal, 10 – 15 000 kronor.

Auktionsverkets alla experter är ena mästare på att sätta ihop snygga möbler så att det blir ett skönt helhetsintryck. Här är lite blandad kompott med Josef Franksoffa samt bord från Svenskt Tenn och Poul Kjaerholmstolar PK-22.

En vacker ung man porträtterad av Isaac Grünewald 1909: Ætatis Suæ XX. Utrop 150 – 200 000 kronor. Nästan så att jag har råd! ….nääästan…

Om man har plats hemma kan det vara kul med dessa två fantasifulla stolar designade av Gustaf Fjaestad 1939, 20 – 25 000 kronor.

Jag älskar GAN (Gösta Adrian-Nilsson för er som inte redan visste). Ängeln med lien är en stor målning och ropas ut för 250 – 300 000 riksdaler.

Lite fler tavlor: till vänster målning av ryssen Serge Poliakoff, 2,5 – 3 miljoner. Till höger argentinaren Julio le ParcModulation 1006 – 125 000 – 150 000.

Ett sött litet glasskåp signerat Josef Frank med utrop ringa 4 000 – 5 000 kronor. Medelålders och småsnygg blondin ingår inte i priset.

Ännu ett hörn med tjusig inredning. Soffbordet Capri av Johannes Andersen är jag säker på att jag har bloggat om tidigare. 18 – 20 000 kronor. 50-talssoffa och fåtölj av Carl Gustaf Hiort af Ornäs 10 – 12 000.

Art Deco-lampan från H. Petitot föll mig i smaken. Jag tycker den är oemotståndlig och utropspriset är inte så farligt: 8 – 10 000 kronor. Kuriosa: H. Petitot var en lampfabrik verksam i Paris mellan 1914 – 1938.

Ingen auktion är värd sitt namn utan en Frankbyrå. Just den här skiljer sig lite från de vanliga, det är kul med olika knoppar på lådorna.

En ljuvlig statyett (vill haaaaaaaa) av Gudmar Olovson. Den heter Les deux arbres och ropas ut för 12 – 15 000 kronor.

 

 

 

 

 

 

 

En utflippad glasskulptur signerad Bertil Vallien ”Janushuvud” från 2005. Den skiftar beroende på vilket håll man tittar från. Hutlösa 60 – 70 000 kronor.

Sådär ja, håll till godo. Nu ska jag kila tillbaka till verket för att delta i kvällens mingel. Dessutom ska jag passa på att ta en titt på det jag missade imorse. So long!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.