Arkitektur på HÖG nivå

Det anrika bokförlaget Taschen har släppt en härlig tegelsten till bok som handlar om trädhus. Man kan inte annat än häpna över den arsenal av fantasi somliga arkitekter verkar besitta. Vem vill inte bo i ett träd?

Faktum är att Sverige går i bräschen för detta byggenomen med en hel hoper lustiga byggnader ovan jord. Det här är en av ”rummen” på  Tree Hotel som ligger i Norrland designad av Bertil Harström från Inredningsgruppen.

Det är inte bara svenskarna som gillar att bo i träd. Terunoba Fujimori är en japansk arkitekt och professor som har byggt denna minimala skapelse på sina ägor. Golvytan är bara 2,69 kvm men i ett hörn finns en liten eldstad så mysfaktorn är nog hög.

Nya Zeeland har man inte bara byggt ett hus, utan ett kedjehus bestående av fem sammansatta byggnader. Här har man utsikt både över bergen och Mangamaunu Bay. På grund av jordbävningsrisken är husen faktiskt uppsatta på kraftiga armeringsjärn. Design: Hapuku Lodge

Även tyskarna har en stor portion humor. Huset heter Between alder and oak, vilket är ett passande namn eftersom det är byggt mellan en al och en ek. Gästhuset har gigantiska välvda fönster och är designad av Andreas Wenningbaumraum. Kika in på hemsidan; de bygger trädhus åt stora som små 🙂

Andreas Wenning

Det här är ett av de häftigare tycker jag. Man kanske inte kan kalla det för ett trädhus direkt, men Jungle House står faktiskt på pålar. Även detta hus är designat av Andreas Wenning och kan placeras var som helst, det måste inte vara i tropikerna som på bilden. Interiören är fantastisk med sin futuristiska formgivning.

Ja, hur cool är det inte. Wenning säger att huset gör sig lika bra på en sandstrand som på en bergssluttning.

Från den ena extremen till den andra. I USA har arkitekt Roderick Wolgamott Romero skapat något han kallar för Lake-nest Tree House. Huset är byggt av drivved och antikt trä från Antique and Vintage Wood of America.                                                                            Romero säger: ”The client wanted a place to read a book, to have the children up for adventures and a beautiful spot for sunset cocktails.”

Fujimori har gjort det igen! Han har en vurm för trädhus och har här designat ett tehus på en plats som är vida känd för sina blommande körsbärsträd. Huset står på stumpen av en gammal cypress och är designad för att svaja när det blåser och vid jordbävningar.

Lite mer rustikt ter sig denna koja som heter något så fint som Temple of The Blue Moon. Huset stöds helt och hållet av granen som genomborrar det. Design by Pete Nelson som driver ett företag som heter The TreeHouse Workshop. Interiören är hur fin som helst, kolla hemsidan!

Yellow Tree House Restaurant ligger norr om AucklandNya Zeeland och är byggd av Peter EisingPacific Environments. Huset sitter fast i ett 40 meter högt redwoodträd. Restaurangen har 18 platser och för att komma dit måste man gå en 60 meter lång ”treetop walkway”.

I Canada ligger Free Spirit Spheres byggt av Tom Chudleigh.                                               Han säger: ”The Spherical Tree House concept borrows heavily from sailboat construction and rigging practice. It’s a marriage of tree house and sailboat technology.”

        

Ännu en cool byggnad i Canada. Denna är designad av Nicko Björn Elliot och ligger i downtown Toronto, och för en gångs skull är huset gjort för barnen. Vid ena knuten står en påle som barnen kan glida ner för.

Om ni är intresserade av att se fler spännande trädhus tycker jag att ni ska köpa denna fantastiska bok. Det är inte utan att man får lite egna idéer då man sneglar på träden där ute i trädgården. Kanske ett projekt till sommaren för alla snickarglada läsare 🙂

Vill avsluta med ett par julklappstips så här i sista minuten. Doft ljus från Indiska. Pris ligger på 79 kronor för det lilla och 129 kronor för det stora.

Eller för den som är lite mer stadd vi kassa och gärna vill hålla en hög profil på julafton rekommenderas detta underbara doftljus från Svenskt Tenn. Priset ligger runt 800 kr.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.