Ännu mera konst

Ja, då är det bäst att jag snabbar mig på den här gången eftersom Auktionsverket har sin Moderna-auktion nästa vecka – 25 & 25 april. Den här gången är det en hel del fin inredning som erbjuds och jag blev ganska fäst vid……ja….nästan ALLT…som den lilla materialist som jag är 🙂

           

Mycket av inredningen kommer från Ingmar Bergmans hem som han delade med sin första fru Käbi Laretei. Vem vill inte sitta och fundera i Bergmans Svenskt Tenn/Josef Frankfåtölj? Där har många idéer fötts. Den slitna pallen kanske inte känns så het, men även den har tillhört den store mästaren.

Hans Henrik Brummer, Konstexpert med stort K berättade för oss om den spännande GAN-målningen som prydde dagens hedersplats. Tavlan heter Katarinahissen och är målad 1915. Man kan säga att den var väl före sin tid. Dedikationen på baksidan lyder: ”Till Jack från hans Gösta 12 juni 1916”. Herr Brummer är en aktad man i konstkretsar, 2004 fick han motta Svenska Akademiens Kungliga pris.

Den här känner vi igen, men det är inte alla som vet vem som har skapat den, eller varför. Carl Fredrik Reuterswärd är konstnären bakom ”Non violence – In memory of John Lennon”.

Lennon dog som bekant den 8 december 1980. Det var en ledsam dag för många Beatlesfans och jag minns det som om det vore igår. Pistolen är signerad och numrerad CFR 36/75. Utrop 50 000 – 60 000 kronor.

Hela den samlade presskåren ville ta del av herr Brummers historier.

Som vanligt hänger det konst i långa rader, och varje tavla har sitt pris – oftast i den övre klassen.

Får det lov att vara ett Superellips-bord, design av Bruno Mathsson & Piet Hein för Fritz Hansen? Alltid lika aktuellt och detta är ett original! Y-stolen av Hans J. Wegner är lika het idag som då. Glasen är supervackra i sin skirhet, det är serien Windsor av Simon Gate och omfattas här av massor av delar. Utrop för rubbet 8 000 – 10 000 kronor. Ett klipp!

Ytterligare en Wegner – soffan heter Getama och är designad 1955 och håller måttet än idag (vilket måste sägas om all dansk 50-talsdesign). Soffbordet Capri är lite udda, det är formgivet av Johannes Andersen på 60-talet.

Lite modern konst förhöjer vilken vägg som helst. Tv. Sven Alfons Initialer.                    Th. Fernandez Arman Cavaquinho.

Statue of Liberty är även den skapad av Aman, supercool tycker jag! Utropet ligger runt 100 000 kronor.

Flera Daliskulpturer finns till försäljning. Här är två av dem. Min mamma älskar Dali och om jag hade råd skulle jag ropa hem den till höger som heter Venus à la tête de rose. Såååå cool! Tv. The birth of animals.

Mer konst. Tv. Isaac Grünewald Morgonen, Roquebrune. Otroligt vacker tycker jag. Th. Stellan Mörner Musik i sommarkvällen.

Mer inredning. Tv. en vacker njurformad byrå av Axel Larsson 40-50-tal med rolig bordslampa av Josef Frank. Th. Bruno Mathssons stol Eva (passande) från 1941 och en helkul golvlampa (det finns 2) Stilnovo, italienskt 50-60-tal. Jag hade en gång en Eva-stol som en galen man sparkade sönder på en fest 🙁 Det gör ont i mig varje gång jag ser stolen.

Det var inte bara jag som gick med kameran i högsta hugg. Även min fotoglada väninna Helen Magnusson passade på att föreviga konst och inredning som snart inte kommer finnas till allmän beskådan.

Whooohooooooo! En optisk illusion på hög nivå! Victor Vasarely Saman. Finns en blå oxå….Högt utrop: 250 000 – 300 000 kronor.

Från den lilla ljusgården kan man titta ner på möbler och konst och får på så sätt ett annorlunda perspektiv på tillvaron.

Ytterligare en matsalsmöbel. Superellipsbordet är jättelångt och flankeras av ett gäng Sjuanstolar som ju alla känner till.

            

Två roliga lampor. Tv. italienskt 60-70-tal Vistosi med ställning i vitmetall och ”prismor” i vitt glas. Th. roligaste lampan och helt i min smak. jag ser den som en föregångare till den så överskattade Arco-lampan. Arbetslampan Triplex är formgiven så tidigt som 1919 av Johan Petter Johansson och kan monteras i taket eller på väggen. F.ö. blev Johansson känd som skiftnyckelns uppfinnare. Det var ingen liten bedrift!

Min gode vän Alexander poserar vant framför ett konstverk av Mårten Andersson: Slädfärd – Jägaren och hans torn.

Avslutar med denna helfigurspegel från Italien. Hade en gång en likadan fast mycket mindre. Eftersom den försvann ut i intet hoppas jag att den var en kopia……bye bye for now.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.