Albert Watson på Fotografiska

Han är en härlig och mycket tillmötesgående man, denne eminete fotograf. Han har plåtat allt från glamorösa porträtt av modeller, artister och filmstjärnor till dokumentära omvärldsskildringar i böcker om Marocko och Las Vegas. Albert Watson föddes i Skottland 1942 och har gjort mer än 200 omslag för Vogue samt 650 reklamkampanjer genom åren. Han började sin bana som grafiker (något han för övrigt tog upp flera gånger under sitt framförande) och betonade vikten av att en bild måste ha något mer än bara ett motiv. Den grafiska aspekten i fotografiet är mycket viktig anser han. När Watson flyttade till Los Angeles 1970 började han ta bilder som hobby och sedan rullade det på i all snabbare takt.

Han fick sitt genombrott tre år senare med sin svartvita bild på Alfred Hitchcock, vilket i sig är en rolig historia. 1973 blev Albert uppringd av Harper’s Bazaar som bad honom fotografera den legendariska filmregissören för decembernumrets omslag. tanken var att han skulle hålla ett fat med en stekt julgås på men Albert tyckte något helt annat, han ville hellre att Hitchcock skulle hålla i en gås som var nyslaktad men ännu inte tillagad. Så fick det bli och det visade sig vara ett lyckat drag, för nu – snart 40 år senare – är han en av världens STORA fotografer.

Watson är en klart jovialisk person som inte verkade ha några floskler. Här fick jag äran att bli fotograferad tillsammans med honom.

Ock så min gode vän fotografen Joachim Belaieff. Vilket ynnest för oss båda!

Fotografiskas grundare Jan Broman säger att ”Watsons fotokonst står oss nära. redan som ung fascinerades jag av hans säregna och omfattande bildvärld. Vi har fört samtal om en stor retrospektiv utställning här på Fotografiska från den dagen vi startade. Jag är mycket glad att vi nu visar Alberts livsverk.”

Här är ett axplock av vad ni kan förvänta er.

Detta är världens äldsta handske. Den bars av Tutankamon. Det ni!

Utställningen invigs idag och pågår till den 12 juni. En trappa upp, vid serveringen, visa cirka 800 av hans polaroidbilder och dessa får ni absolut inte missa när ni besöker Fotografiska.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.