7 svenska formgivare med osvenska namn

I tisdags presenterade Designgalleriet alltså 7 formgivare som har olika etnisk bakgrund. De flesta av dem är uppvuxna i Sverige medan ett par av dem bara har utbildat sig här och blir då automatiskt ”svenska designers”. Samtliga är verksamma i vårt avlånga land.

Stefan Nilsson höll en av sina berömda presentationer – han kan verkligen konsten att underhålla, den rackarn! Här syns stolar och bord designade av isländskan (men ändå svenskan) Kolbrun Leósdóttir (i randig tröja) som i vanliga fall formger möbler och inredning tillsammans med Anna Leckström och Karin Letterblad. Deras designgrupp heter Form for You. Möblerna är en del av den inredning de skapade på den nya restaurangen Jonas på Kungsholmen i Stockholm.

Snyggingen Samad Kasrayan visade upp sin snillrika sittmöbel och supersnygga lampor. Han håller till i Göteborg där han skapar hemma i garaget. Kolla in hans hemsida: moozi design.

Tuff bordslampa The Rat II modell större finns i vitt såväl som ett par andra färger.

Kyuhyung Cho var otroligt intressant när han berättade hur han skapar fonter av bilder. Sedan skriver han av en text, sätter ihop alltsammans och trycker på textil och/eller tapet. Det vackra tyget bakom honom är ett kärleksbrev där varje bokstav har blivit en växt som finns i svenska faunan. Hmmm… profound!

Så himla fint!

Manush Mirzakhanjan designar både kläder och spännande kakelplattor och visade här upp ett halsband som är en krage. Den hänger man på axlarna och ni må tro att det blir fint. Manush är känd för sina tunna trådar som ofta pryder hennes design, det kan man se på kakelplattan på väggen bakom. Hemsidan är under utveckling.

Sepidar Hosseini har designat heeeelt fantastiska tapeter med typiska svenska motiv. Om ni tittar närmare så ser ni att mönstren består av figurer. Längst till vänster är det svenska flaggan som har delats upp och reproducerats, nästa är blå- och vitsippor, den gula tapeten handlar om en tjej med svart lockigt hår som vill ha rakt blont, sedan är det kräftor och slutligen faluröda stugor. Jag älskar det här! Tapeterna går under samlingsnamnet: ”Men ni iranier är ju bra på mönster”, 🙂 Sepidar har även skrivit en liten bok med berättelser om svenskhet.

Sudarat Person har gett det traditionella blåvita porslinet ett helt nytt uttryck – Street porcelain: Swedish landscape. Faten och skålarna är illustrerade med moderna svenska byggnationer och landskap samtidigt som hon har bibehållit form och guldkant.

Sist men inte minst fick vi ta del av en ny lampa Droid och en snygg papperskorg Butler formgivna av Jangir Maddadi, som är mest känd av dem alla. Han har ju figurerat i designvärlden några år nu och de flesta som är insatta känner väl till honom. Han kunde inte själv vara med så han hade skickat en kompis som berättade om de nya produkterna. Jangir har faktiskt varit en av de lyckliga som fick vara Bubblare i Vårt Nya Hem.

Även ni som inte är så insatta känner säkert igen den här möbeln – The Union Family – som han slog igenom med för ett antal år sedan.


Ewa Kumlin, VD för Svensk Form berättade animerat om ung svensk form och om framtida projekt och utställningar. Det blåser friska vindar för Svensk Design! 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.